Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Beslenme çantasından kuru meyveleri eksik etmeyin!

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, çocukların beslenme çantasında mutlaka kuru meyvelerin bulunması gerektiğini söyledi. Serkan Tutar, beslenme çantası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri de sıraladı.


Uzman Diyetisyen Serkan Tutar “Okul çağı çocuklarında beslenme çok önemlidir. Eğer bu yaşta doğru beslenme alışkanlıkları kazanırsa bunu ömrü boyunca sürdürebileceği için hastalıklara yakalanma riski oldukça düşük olacaktır. Doğru beslenme alışkanlığı da doğru hazırlanmış bir beslenme çantasından geçmektedir. Beslenme çantası hazırlanırken çocuğunuzun sadece fiziksel durumuna değil zihinsel durumuna da katkı sağlamış olacaksınız. Çünkü doğru besinler büyüme ve gelişmenin yeterli olmasını sağlamasının yanı sıra IQ seviyesinde de belirli katsayılarda yükselmelere neden olmaktadır.

Çocuklardaki beslenme düzeni yetişkinlerde olduğu gibi 5-7 öğün arası olmalıdır. Yani ara öğünlerde sevdiği atıştırmalar yapması büyümesine oldukça katkı sağlayacaktır. Bu kadar öğünü yapabilmesi için okul saatlerine göre plan yapmalısınız.” dedi.

Çocukların öğlenci ya da sabahçı olmalarına göre beslenme şekillerini ilişkin de şu bilgileri verdi: “Eğer çocuğunuz sabahçı ise, erken saatte kesinlikle klasik kahvaltı olarak adlandırdığımız peynir çeşitleri, yumurta, söğüş sebze, zeytin, bal veya pekmezden oluşan kahvaltı hazırlanmalıdır. Çocuklarınızın sadece poğaça veya meyve suyu gibi pratik görünen ama sağlıklı olmayan kahvaltıları yapmasını engellemelisiniz. Sabahçı olan çocuklar genel olarak öğle yemeklerini okulda yemedikleri için ara öğün alışkanlığı kazandırmanızda fayda var.

Çocuğunuz öğlenci ise, çok geç saatlerde uyumasına izin verilmemelidir. Çünkü geç saatte ve düzensiz uyku çocuklarınızın büyüme ve gelişmesini engellemesinin yanı sıra ertesi günü geç kalkmasına dolaysıyla metabolizma hızlarının yavaş olmasına neden olacaktır. Sabah klasik kahvaltı, daha sonra ara öğün ve okula gitmeden öğle yemeği yemelerini sağlamalısınız.

Çocuğunuz tüm gün okulda ise daha dikkatli olunmalıdır. Çünkü genel olarak akşam yemeği dışında hiçbir öğün evde tüketilmemektedir. Burada sizlere iş düşmektedir. Çocuklarınızın sabah kahvaltıda, öğle yemeğinde ve aralarda hangi besinler verildiğini beslenme programlarından takip etmelisiniz. Özellikle besin değeri düşük veya sadece karbonhidrat içeriği olan yemekler verildiği takdirde okul ile görüşüp değişik alternatifler istemelisiniz.”

BESLENME ÇANTASI HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Tutar, ailelerin en büyük problemlerinden birisinin de hazırlamış oldukları beslenme çantasındaki yemeklerin tüketilmemesi olduğunu belirterek, “Sırf yemek yesin diye çocuğunuzun istediği her şeye “evet” dememelisiniz. Eğer çocuk kontrolün kendisinde olduğunu görürse hiçbir sağlıklı besini ona tükettirme şansınız olmaz. Biraz esnek olup haftada bir defa istediği fastfood besinleri vermenizde herhangi bir problem yaşanmayacağını bilin. Sağlıklı bir çanta hazırlıyorsanız ama çocuğunuz bunları tüketmiyor veya yarım bırakıyorsa biraz sabırlı olmalısınız. Zaman içerisinde çocuğunuzun bu besinlere karşı dirençlerinin kırıldığını ve tüketime başladıklarını göreceksiniz.” ifadelerini kullandı.

T
utar, sağlıklı bir beslenme çantasında olması gerekenleri de şöyle sıraladı:

Süt, ayran ve yoğurt: Hepimizin bildiği gibi kemik ve diş gelişimi için gerekli olan kalsiyumun temel kaynaklarıdır. Ayrıca güçlü bir bağışıklık sistemi içinde önemli bir besin öğesidir. Büyüme ve gelişmenin istenildiği düzeyde gerçekleşmesi için özellikle hayvansal protein kaynağı alınmalıdır. Süt, ayran ve yoğurt çocuklarınızın keyifle tüketebileceği besinlerdir.

Kuru meyveler: Gün kurusu, kuru incir, kuru üzüm, kuru erik ve yaban mersini gibi birçok alternatifi olan kuru meyveler enerji verici özelliğinin yanı sıra çocuklarınızın tatlı ihtiyacını karşılar. Bu sayede çikolata, tatlı veya dondurma düşkünü olan çocuklarınızın bu besinlere olan eğilimleri azalır. Ayrıca içerisinde bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler olduğu unutulmamalıdır. Kan seviyesi düşük olan çocuklarınız içinde iyi bir alternatiftir.

Kuruyemişler: Kuruyemişler genel olarak çocuklar tarafından çok fazla sevilir. Buradaki en büyük tehlike fazla miktarda tüketim sonucu kilo alımının söz konusu olmasıdır. Çocuklarınızın beslenme çantasına günde 20 adet (ortalama bir avuç dolusu) kuruyemiş koymanız beslenmesini destekleyecektir. Özellikle fındık, badem, ceviz gibi besin değeri yüksek kuruyemişlerden her gün farklı birini koymanız farklı yağ asitleri alımını destekleyecektir.

Meyveler: Mevsime uygun meyvelerin beslenme çantasına sürekli olarak konması çok önemlidir. Çünkü vitamin deposu olan meyveler çocuklarınızın bağışıklık sistemini güçlendirecek ve hasta olmasını engelleyecektir.

Meyve Suları: Sürekli olmamakla birlikte ara sıra çocuğunuza taze sıkılmış meyve suyu hazırlayabilirsiniz. Karışık meyveler ile hazırlamanız farklı vitaminleri aynı anda almasını sağlayacaktır. Ama sürekli olarak meyvenin kendisi yerine meyve suyu verirseniz bu durum kan şekerini hızlı yükselteceği için çocuklarınızda zaman içerisinde karın bölgesinde yağlanma yapabileceğini unutmayın.

Sandviç çeşitleri: Sandviçler hem çocuklarınızın keyifle tüketebileceği hem de besin değeri yüksek olan alternatiflerin başında gelmektedir. Özellikle içerisinde protein içeriği yüksek olan hayvansal bir gıdanın olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin beyaz peynirli, kaşar peynirli, ton balıklı, tavuklu veya köfte ile hazırlanmış sandviç çeşitlerini çocuklarınızın beslenme çantasına hazırlayabilirsiniz. Ayrıca sebze tüketimini de aynı anda sağlamak adına sandviç içerisine domates, yeşillik (marul, maydanoz, tere, roka) ekleyebilirsiniz. Eğer çocuğunuz 8 yaşından büyük ise ekmek alternatifini çavdar veya tam buğday yapmanız daha sağlıklı olacaktır. 
 
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
07.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Beslenme çantası, kuru meyveler, meyve,
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız