Çocuğunuzun çantasına ceviz ve badem koyun Medicana Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzman Diyetisyeni Demet Sayar, çocukların vücutlarındaki protein seviyesini düzgün tutmak için beslenme çantalarına ceviz ve badem konulmasında yarar olduğunu belirtti.
Okulların açılmasıyla birlikte ailelerin ve çocukların okuldaki beslenme düzeni ile ilgili kaygıların da başladığını belirten Medicana Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Diyetisyeni Demet Sayar, çocuklar için okul döneminde sağlıklı beslenme koşulları hakkında bilgi verdi.
ÇOCUKLARIN ALTIN ÖĞÜNÜ KAHVALTI
Okul çağında fiziksel büyüme ve gelişmenin arttığını belirten Diyetisyen Demet Sayar, "Kemik oluşumunun hızlandığı, yaşam boyu sürecek davranışların kazanıldığı, beslenmeye bağlı ortaya çıkabilecek bazı kronik hastalıkların temelinin atıldığı bir dönemdir. Okula giden çocuklar için altın öğün kahvaltıdır. Güne zinde bir şekilde başlamak ve gün içerisinde yapılan faaliyetlerde anlamak, algılamak, anımsamak ve verimli bir şekilde çalışmak için kahvaltının önemi çok büyüktür. Aynı zamanda çocuklarda görülebilecek bazı hastalıkların kontrolünü sağlamada da kahvaltının önemi oldukça fazladır" dedi.
Süt, peynir ve yumurtanın çocukların büyüme ve gelişmesinde en iyi proteinleri içeren besinler olduğunu ifade eden Sayar, "Yağlı tohumlardan ceviz kahvaltılarda olması gereken, içeriğindeki yağ asitleri ile beyin gelişimine yardımcı bir besindir. Pekmez, bal, fındık ezmesi veya reçel de çocukların günlük enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir. Anemi oluşumunu önler, konsantrasyonu artırırlar. Sabah kahvaltısında içecek olarak yapılması gereken 2 sağlıklı tercih vardır. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ve süttür. Domates, salatalık, maydanoz, biber gibi yeşillikler ile dilimlenmiş taze meyveler mutlaka kahvaltıda mevsimine uygun olarak bulundurulmalıdır. Kahvaltı öğününde her çocuğun 2 - 3 dilim ekmek tüketmesi gerekir. Tahıllı, cevizli, zeytinli ekmekler de çocukların büyümesine katkı sağlayan lif içeriğine sahip olup, tercih edilebilir. Bazen çeşitlilik sağlamak için çocuklara kahvaltılık gevrekler de verilebilir. Yanına taze sıkılmış meyve suyu, taze dilimlenmiş meyve, ceviz ve fındık koyulursa kahvaltı daha yeterli hale gelir. Çocukların sıkılmamaları açısından bazen kahvaltıda peynirli veya sebzeli gözleme, börek veya simit de verilebilir" diye konuştu.
"ÇOCUKLARIN ÇANTASINA CEVİZ VE BADEM KOYUN"
Velilerin çocuklarının çantasına ara öğün koyma alışkanlığına dikkat çeken Sayar, "Çocukların beslenme çantasına okulda verilmiyorsa kahvaltıdan öğle yemeğine kadar ve öğleden akşam yemeğine kadar ara öğün koyma alışkanlığını edinmeniz gerekir. Yapılan çalışmalar ara öğün yapmayan çocukların atıştırmaları daha çok tükettiğini, ana öğünleri de kimi zaman atladıklarını göstermiştir. Özellikle öğleden sonra eve erken gelen çocuklar genellikle sık atıştırmalar yapar. Doğru ara öğün yapan çocuk ana öğününü atlamaz ve düzenli yer. Yapılabilecek en güzel tercihler; taze veya kuru meyveler, fındık, ceviz, badem, 1 kutu süt veya ayran, 1 dilim evde yapılmış kek veya kurabiye olabilir. Çocukların yeterince protein almadığı durumlarda, büyüme ve gelişme yavaşlar. Hastalıklara kolay yakalanılabilir. Hastalıklar daha uzun sürer. Saç, deri, tırnak gibi dokuların sağlığı bozulur. Organların çalışması aksar. Süt, yoğurt, et, yumurta gibi hayvansal kaynaklı proteinler, daha kolaylıkla vücut proteinlerine dönüşebilirler. Büyüme ve gelişme için yeterli miktarda tüketilmeleri gerekmektedir. Hayvansal kaynaklı proteinlerin, gereğinden fazla tüketilmesi doğru değildir" diye konuştu.
AİLELERE PRATİK ÖNERİLER
Çocukların bilinçsel gelişimi için iyot tüketimine özen gösterilmesinin altını çizen Sayar, "İyot tüketimi IQ seviyesini 13.5 puan etkilemektedir. En iyi iyot kaynağı olan iyotlu tuz ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, tahin, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi demirden zengin gıdalar çocukların beslenmesinde mutlaka olmalıdır. Bu besinler C vitamini yönünden zengin olan turunçgiller, domates, biber ve sebzelerle beraber tüketilirse daha iyi emilim sağlanır. Çocuklar çikolata, tatlı ve fast food tüketebilirler fakat önemli olan bunları ara sıra, alışkanlık haline dönüştürmeden vermektir." |