Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Nisan 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Gözünü seven tüketsin

Yapılan araştırmalara göre doğru beslenme ile yaşlılığa bağlı görme kaybı yavaşlatılabilir.


Dünyagöz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Aras, yaşlıların görme kaybından korunması için sigara içmemeleri ve balık, yeşil ve kırmızı sebze tüketmeleri gerektiğini bildirdi.

BALIK, SEBZE KORUYOR
 
Aras, yaptığı yazılı açıklamada, yaşlılığın beraberinde bazı organlarda fonksiyon düşüklüklerini getirdiğini, bu organların başında da gözün yer aldığını aktardı.

"Yapılan araştırmalar doğru beslenme ile yaşlılığa bağlı görme kaybının yavaşlatılabileceğini ortaya koyuyor. Yaşlıların görme kaybından korunması için sigara içmemelerinin yanı sıra balık, yeşil ve kırmızı sebze tüketmeleri gerekiyor."

Doğru beslenmenin organların yaşlandıkça görevlerini tam yapamaz hale geldiği yaşlılıkta büyük önem kazandığına dikkati çeken Aras, yaşlılık hastalığı olarak bilinen "sarı nokta" hastalığının da görme kaybına yol açarak yaşam standardını düşürebildiğini, kötü beslenmenin de "sarı nokta" hastalığının nedenlerinden biri olarak kabul edildiğini anlattı.

SARI NOKTA HASTALIĞINA DİKKAT

Aras, yaşlılığa bağlı oluşan "sarı nokta" hastalığı başta olmak üzere doğru beslenerek görme kaybından korunulabileceğine vurgu yaparak, "Bu sorundan korunmak için sigara içmeyin, alkolü ölçülü tüketin, bol bol balık yiyin, kırmızı etten uzak durun, katı yağ yerine zeytinyağı tercih edin, 'sarı nokta' hastalığına karşı domates, kırmızı biber, portakal gibi sebze ve meyveleri sofranızdan eksik etmeyin. Ayrıca bir diyabet ya da hipertansiyon hastası doğru beslenmediği takdirde, o hastalıklarının gözdeki bulgusu kötü sonuçlar doğurabilir. Kötü beslenme sonucu vücut yağ ve basınç düzeylerinin bozulmasına bağlı kan şeker dengesinde problem olacaktır. Bu tablo da tansiyon yüksekliğine ve diyabete bağlı göz problemlerinin ortaya çıkışını hızlandıracak ya da var olan problemin ağırlaşmasına yol açacaktır. Diyabet ve hipertansiyon hastaları için dahiliye uzmanlarınca düzenli takip ve yeterli tedavi alımı çok önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: göz, göz hastalığı, sarı nokta, görme kaybı, doğru beslenme, balık, sebze
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız