Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı ve Beslenme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aksoy, kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin bayramda et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Aksoy, et ve sakatat tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda diyete uymanın zor olduğunu ifade etti.
Kalp hastalarının et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan Aksoy, şunları kaydetti: "Koroner kalp hastaları, bypass ameliyatı olan ve ilaç tedavisi gören kişiler diyete dikkat etmeli. Bunların dışında kalp yetmezliği, hipertansiyonu olan kişilerle herhangi bir kalp hastalığı olsun ya da olmasın şeker, böbrek hastaları ve kolesterol yüksekliği olanlar da diyete uymak zorunda."
Sağlıklı bir bayram geçirmek için et tüketiminde bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Aksoy, "Yeni kesilmiş etin en az bir gün dinlendirilmesi gerekiyor. Hemen tüketilen et sert ve lezzetsiz olur, bu da sindirim açısından zararlıdır. Etin buzdolabında zeytinyağı, soğan suyu, süt, kekik, karabiber karışımı baharatlarla karıştırıldıktan sonra bir gece bekletildikten sonra tüketilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.
Eti hazırlarken görünür yağların temizlenmesini öneren Aksoy, miktar olarak ise 60-90 gram yenmesi gerektiğine işaret etti. Sakatatların ise tadımlık tüketilmesini isteyen Aksoy, şöyle konuştu: "Pişirirken doğru yöntemlerini tercih etmeliyiz. Kızartma ve kavurma sağlık risklerini arttıran pişirme metodudur. Izgara, haşlama, fırında veya mevsim sebzeleriyle tencerede pişirme şeklini tavsiye ediyoruz. Izgarada vitamin kaybını en aza indirmek ve dumanın içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için kömür tam yandıktan ve yarı kor haline geldikten sonra ateşten en az 15 santimetre uzakta tutarak pişirmeliyiz. Kavurma yapacaksak kuyruk yağı, terayağı yerine etin kendi suyunu kullanarak kavurma yapabiliriz."
Aksoy, etin yanında asitli şekerli içeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Bayramlarda tatlı ve çikolata ikramlarının da arttığını kaydeden Aksoy, "Aşırı şeker tüketimi kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olur. Özellikle diyabet, insülin direnci olan hastalarımız dikkatli olmalıdır. Bayram sohbetlerinin olmazsa olması çay ve kahvedir. Etli bir yemeğin hemen üzerine çay ve kahve içmek etin içindeki demirin vücut tarafından kullanımını azaltacağı için bu içeceklerin bir saat sonra alınmasına dikkat edelim" şeklinde konuştu.
Kalp yetmezliği ve hipertansiyonu olan hastaların tuz tüketimine dikkat etmesi gerektiğini anımsatan Aksoy, böbrek ve gut hastalığı olanların da aşırı protein tüketimi nedeniyle sıkıntı yaşayabileceklerini sözlerine ekledi.