Mutfağımızın demirbaşları arasında yer alan karbonat, yemeklerden temizliğe her an imdadımıza yetişen önemli bir yardımcı.
Dolabınızda sakladığınız karbonatın tesirini kaybedip kaybetmediğini nasıl anlarsınız? Bir çay kaşığı kadar karbonatın üzerine birkaç damla sirke veya taze sıkılmış limon suyu damlatın. Eğer köpürmezse karbonatı yenilemeniz gerekir. Hava sızdırmayan bir kutunun içindeki karbonatın raf ömrü on sekiz ay, açılmamış bir kutudaki ise altı aydır.
Eti yumuşatmak için
Sert etleri yumuşatmak için karbonatla ovmayı denemelisiniz. Ovduktan sonra beş altı saat kadar buzdolabında bekletin, pişirmeden önce de yıkayıp öyle pişirin.
Biberon temizliğinde
Biberon, emzik, biberon kapakları ve fırçalarını sterilize ederek saklamak ve gerektiği zaman hemen kullanmak için gece büyük bir cam kaba sıcak su doldurun. İçine iki yüz gram karbonat atın ve bütün biberon ve aksesuarlarını bu suyun içine koyup bekletin. Ertesi gün kullanmadan önce hepsini çok iyi durulayıp kurulayın. Ayrıca biberonları, içine üç çorba kaşığı karbonat koyduğunuz suyun içinde üç dakika kaynatarak da sterilize edebilirsiniz.
Tezgâh üzerindeki leke ve çizikleri temizleyin
Mutfak tezgâhınız lekelerle, küçük bıçak çizikleriyle kaplandıysa, karbonat ve suyu ikiye bir oranında karıştırın ve lekeleri ovarak çıkarın. İnatçı lekeler için karbonat ve su karışımına yalnızca bir damla çamaşır suyu ekleyin. Çamaşır suyu kullandığınızda ağartıcının tezgâh yüzeyini soldurmaması için ovduğunuz yerleri hemen sabunlu sıcak suyla siliverin.
Yiyeceklerin asidini azaltın
Şayet domates içerikli soslardaki yüksek asit oranına veya kahveye karşı alerjiniz varsa üzerlerine bir tutam karbonat serperseniz asit oranını düşürmüş olursunuz. Kahvenin içine bütün malzemeleri koyarken karbonatı da eklemelisiniz. Herhangi bir yiyeceğin sirkesini fazla kaçırırsanız karbonat sirkenin tadını alır. Ancak karbonatı kullanırken ayarını iyi yapın. Çok fazla atarsanız köpürmeye başlar.
Kahve cezveleri ve çaydanlıkları temizleyin
Metal cezveler ve çaydanlıklardaki mineral tortularını temizlemek için sirke ve karbonattan faydalanın. Bunların içine iki yüz mililitre sirke ve dört çorba kaşığı karbonat koyun. Karışımı kaynatın ve beş dakika kısık ateşte bırakın. Veya bir litre suyun içine iki çorba kaşığı karbonat ve yarım limon suyu koyarak kaynatın. Son olarak soğuk suyla yıkayıp çalkalayın. Dış yüzeylerdeki lekeleri çıkarmak için içinde 50 gram karbonat olan bir litre ılık suda plastik ovma teliyle silin. Sonra soğuk suyla yıkayın.
Teflon tencere ve tavaların lekesini çıkarın
Teflona yiyecek yapışmadığı söylense de yapışan ve çıkarılması güç olan şeyler mutlaka olur. Bunları temizlemek için içlerine 200 mililitre su, iki çorba kaşığı karbonat ve 100 mililitre sirke koyun. On dakika kaynatın. Daha sonra da sıcak sabunlu suyla yıkayıp bir güzel durulayın.
Pratik ve ucuz ter önleyici (antiperspiran)
Tesirli ve tümüyle doğal bir deodorant arıyorsanız en ucuz ve pratik deodorant karbonattır. İki çay kaşığı kadar karbonatı bir pudra ponponu veya pamukla koltuk altlarınıza sürün. Bu pratik deodorant bir gün boyunca terlemenizi önleyerek sizi rahatlatır.
Diş fırçalarını dezenfekte edin
Diş fırçalarınızı 50 gram karbonat ve 50 gram su karışımının içine batırarak tertemiz yapın. Fırçaları her hafta en az bir kere bu şekilde hazırladığınız karbonatlı suyun içine koyarak bir gece bekletmelisiniz. Tekrar kullanmadan önce diş fırçalarınızı iyice durulamayı ihmal etmeyin.