Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Bu sebze tam bir sağlık hazinesi

Yaşlanmayı engelliyor, kanserden koruyor ve sindirim sistemini düzenliyor. Faydaları saymakla bitmeyen Brüksel lahanasını sadece zayıflamak isteyenlerin değil herkesin tüketmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Büşra Totan, bu sağlık hazinesi sebze hakkında bilgiler verdi.
 
Sebzeler beslenmenin olmazsa olmazıdır. Ancak bir grup var ki sadece zayıflamak isteyenlerin tüketmesi gerektiği sanılır ve yararları göz ardı edilir. Bürüksel lahanası da işte bu sebzelerden biri. 100’den fazla bilimsel çalışmaya konu olmuş, kanserden koruyucu etkisi kanıtlanmış bu sebzeyi sağlık hazinesi olarak da tanımlayabiliriz.
 
1 porsiyon Bürüksel lahanası; 60 g kalori içerir. 4 g lif ve 0,3 g yağ içermesinden dolayı zayıflamak isteyenler için hem tokluk sağlar hem de diyetin kalorisini düşürür. Günlük K vitamini gereksinmenizin %200’nü, C vitamini gereksinmenizin %100’ünü ve omega 3 gereksinmenizin de %10’nu karşılayarak antioksidan etki gösterir. Vücudu zararlı ögelerden korur. Folik asit, B1, B6 ve A vitaminin en iyi kaynakları arasındadır. Kalsiyum ve potasyum içeriği yüksek, sodyum içeriği düşük bir sebze olarak tansiyon ve kalp hastalarının diyetinde bulunmalıdır.
 
Bürüksel lahanasının faydaları
 
1- Antikanserojendir: John Hopkins Üniversitesi kanser araştırmacılarının yaptığı inceleme sonucunda en fazla anti kanserojen etki gösteren sebzenin Bürüksel lahanası olduğu ve kanser riskini %67 azalttığı saptanmıştır. Bürüksel lahanası izotiyosiyonat ve sülforofan öncüleri de dahil olmak üzere glukosinolatlardan, zengin bir kaynaktır. Bir hafta boyunca Bürüksel lahanası (300 g / gün) tüketimi, sigara içen erkeklerde sigaranın etkisini azaltmaya yardımcı olmuştur. Polonya’ da yapılan bir çalışmada meme kanseri riski yüksek olana kadınlara haftada en az 4 porsiyon Bürüksel lahanası tüketimi önerilmiş ve meme kanseri riskinin azaldığı saptanmıştır. Küçük klinik bir çalışmada günde 250 gr Bürüksel lahanası tüketiminin, mangalda pişmiş et de bulunan potansiyel kanser yapan etkenlerin atımını artırdığı saptanmıştır.
 
2- Kolesterolü düşürür: Bürüksel lahanası kötü huylu kolesterol (LDL) düzeyini düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği lif ile bağırsaklarda yağ asitlerini bağlayarak atılmasını sağlar.
 
3- Yaşlanma karşıtı: Günde 5-6 adet haşlanmış Bürüksel lahanası tüketmek DNA’yı korur ve hücre yaşlanmasını engeller.
 
4- Anti enflamatuar etki gösterir: Glukosinolat , isotiyosiyonat içeriği ile enflamasyonun olduğu pek çok sağlık sorununa iyi gelir. Bunların başında insülin direnci, metabolik sendrom, obezite, tip 2 diyabet ve romatoid artrit gelmektedir. K vitamini, C vitamini ve omega 3 içeriği ile de bu etkisini güçlendirir. Kalp sağlığını korur ve damarların zarar görmesini engeller.
 
5- Antioksidan besin ögeleri içerir: Vücudun detoks sisteminin çalışması için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Sülfür içeriği ile vücuttan toksinleri uzaklaştırır.
 
6- Sindirim sistemini korur: 1 porsiyonu 4 gram lif içerir. Bu sayede sindirim sistemi işlevlerinin düzenli devam etmesini sağlar. Öte yandan fitokimyasal içeriği ile sindirim sistemi duvarında H.pylori isimli bakterinin üremesini engeller.
 
 
7 dakika haşlayın, maksimum faydayı sağlayın!
 
Tam bir sağlık deposu olan bu sebzeyi 7 dakika haşlayarak tükettiğinizde maksimum fayda sağlar. Sağlığınıza güzel bir yatırım yapmak için haftada 2-3 kez; yemeklerinizin yanında 1 küçük kase haşlanmış Bürüksel lahanası tüketin. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Diyetisyen Büşra Totan, sağlık, Bürüksel lahanası, Bürüksel lahanasının faydaları
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız