En besleyici çocuk menüsü: Aşure Yüzyıllardır muharrem ayında evlerde kaynayan aşure, tarifinde yapılacak küçük değişikliklerle gelişme çağındaki çocukların diyetinde sağlıklı ve besleyici bir alternatif haline geliyor.
Muharrem ayının 10’uncu gününde pek çok evde pişirilen aşure, tarifindeki kuru baklagiller, tahıllar, meyveler, yağlı tohumlar ve baharatlarla geleneksel bir lezzet olarak kendine has bir yere sahip. Tercihe göre tatlı, tuzlu, sıcak ya da soğuk tüketilebilen aşure, hayvansal ürün barındırmayan tarifiyle kolesterol riski olmaksızın tüketilebiliyor. Tatlı olarak yapıldığında, özellikle çocukların damak zevkine uygun hale gelen aşureyi, pişirme sırasında pekmez ve meyvelerle tatlandırılarak sağlıklı bir öğün alternatifi haline getirmek mümkün. 'TOZ ŞEKER YERİNE PEKMEZ' İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme Uzmanı Betül Oruçoğlu, gelişme çağındaki çocukların diyetinde bulunan kuru baklagillerin, bitkisel proteinlerin yanı sıra, potasyum, fosfor, demir gibi mineraller barındırdığını söyledi. Kuru baklagillerin yanı sıra tahılın yer aldığı aşurenin, protein kalitesinin yükseldiğini belirten Oruçoğlu, şöyle konuştu:
"Büyüme çağındaki çocuklar, haftada en az bir kez kuru baklagil tüketmeli. İştahsız ya da nohut, kuru fasulye gibi baklagilleri yemek istemeyen çocuklara, tatlı pişirilmiş aşure daha cazip gelebiliyor. Gelişme çağındaki çocukların enerji ihtiyacı yüksektir. Toz şeker yerine pekmezle tatlandırılmış ve kuru meyve içeriği artırılarak pişirilmiş aşure çocuklara gönül rahatlığı ile sunulabilir. Pekmezle tatlandırılmış aşureyi yiyen çocuk bir miktar demir de almış olur. Yemek yemeyen çocuk, öğünde aşure yerse kuru baklagil yemiş gibi kabul edebilirsiniz. Aşure, doğru pişirildiğinde, abartmamak kaydıyla çocuklara gönül rahatlığıyla sunulabilecek sağlıklı ve besleyici bir öğün. Sadece bir ay değil, yılın her ayı tercih edilebilir." 'HAZMI KOLAY, ANTİOKSİDAN, YAĞSIZ BİR TATLI' Çocukların tüketeceği aşurede bulunan kuru baklagillerin mutlaka çok iyi ısıtılarak gaz yapan maddelerden arındırılması gerektiğine dikkati çeken Oruçoğlu, şunları kaydetti: "Özellikle anne sütünden normal beslenmeye geçilen 1-2 yaş aralığında bebeklerde kabızlık problemi çok olur. Aşurede bulunan gıdalar, çocuğun bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Sert olduğu için çocukların tüketemediği kuru meyveler aşure içinde tüketilir hale gelebilir. Aşureye antioksidan özelliğe sahip tarçının eklenmesi, tatlının kana çabuk karışarak kan şekerini çabuk yükseltmesini engeller. Kaynatılıp aşureye eklenen karanfil hazmı kolaylaştırır ve gaz probleminin önüne geçer. Aşurenin üzerine eklenen nar, rahatsızlıklarını önlüyor. Servis öncesi aşurenin üzerine dilim portakal ya da mandalina koyarak çocuğun C vitamini alması da sağlanabilir. Aşureye katılan fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar da Omega 3 yağ asitleri açısından çok zengin." |