Tansiyona erik, böbreğe armut kurusu Diyetisyen Pınar Kural Enç, kuru meyvelerin sağlık açısından birçok faydasının bulunduğunu söyledi. Enç, “Armut kurusu, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve yüksek tansiyonu düşürür. Erik kurusu ise tansiyon, karaciğer, kalp ve böbrekler için faydası vardır. Güçlü antioksidanları sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etkisi bulunmaktadır.” dedi.
Pınar Kural Enç, kuru meyvelerin faydaları hakkında bilgi verdi. Özellikle kış aylarında tüketilen kuru meyvelerin faydalı olduğunu söyleyen Enç, “Kuru meyveler, zamanında ve ürün çok iken toplanmış meyvelerin suyunun uçurulması ile hazırlanır. Özellikle kış aylarında tüketilen kuru meyvelerin faydaları saymakla bitmez.Lif açısından zengin olan kuru meyveler sindirim sisteminin de dostudur.Özellikle diyet yapanlar için vazgeçilmez bir ara öğün alternatifidir.” ifadelerini kullandı.
Armut kurusunun vitamin bakımından çok zengin olduğunu hatırlatan Enç, “Armut kurusu böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, idrarı bollaştırır. Böbrekteki kum ve taşların dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. Sinirleri yatıştırır. Zihni yorgunluğu giderir. Susuzluğu keser. Tükürük ifrazatını artırır. Hamilelerin kusmalarını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanların kompostosunu içmeleri gerekir. Yemeklerden önce yenecek olursa faydasından daha da fazla artar.” diye konuştu.
Akşamları özellikle şeker oranı düşük meyveler tüketmek gerektiğini vurgulayan Enç, “Bayanların kara erik kurusunu tüketmelerinde fayda var.Çünkü için de bol miktarda kalsiyum ve D vitamini bulunur. Bu nedenle tüketimi kemik sağlığının ciddi oranda korunması demektir.Bunun dışında kuru eriğin içerdiği zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle; tansiyon,karaciğer, kalp,böbrekler için faydası vardır. Güçlü antioksidanları ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etkisi bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Kivi kurusunda A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum oranının zengin olduğunu aktaran Enç, şöyle devam etti: “Besleyici değeri de çok yüksek tir.Yüksek lif içeriği bağırsak çalışmasında olumlu etki yaratarak sindirimi kolaylaştırır. Bu durumda kabızlığı önler. Kan basıncını dengeler, tansiyon ve kolesterolü düşürür.Bağışıklık sistemini güçlendirir, nezle ve soğuk algınlığına, kansızlık ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir.”
Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiğini söyleyen Enç, “Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir. Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.” şeklinde konuştu. (CİHAN) |