Kış Hastalıklarından A Ve C Vitamini Kaynağı Çorba İle Korunun
TEKİRDAĞ (İHA) - Tekirdağ Özel Yaşam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Gülçin, daha sağlıklı bir kış geçirmek için A ve C vitamini kaynağı çorbanın tarifini verdi. Kışın gelmesiyle ortaya çıkan hastalıklarda A ve C vitamini tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülçin, “Özellikle ateşli hastalıklarda C vitamini gereksinimi artmaktadır. Bu yüzden C vitamini kaynağı olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, brokoli, turunçgiller gibi sebze ve meyvelerin tüketimi arttırılmalıdır. Bu vitaminleri hap şeklinde almak yerine sebze ve meyvelerden alımını tercih etmeliyiz” dedi. Kış hastalıklarıyla savaşta yardımcı olan diğer vitaminin ise A vitamini olduğunu kaydeden Gülçin, A vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azalttığını vurguladı. A vitamini almak için kırmızı, sarı sebzelerde ve koyu yeşil yapraklı sebze tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini belirten Gülçin, bu sayede hastalıklara yakalanma riskinin de azaltıldığını dile getirdi. Kış aylarında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Gülçin, A ve C vitaminini bir arada alabilmek için ‘vitamin çorbası’nın da tarifini verdi. Çorba için gerekli malzemeleri 1 bardak yarım yağlı süt, 1-2 yaprak lahana, 1 demet brokoli, 2 yemek kaşığı bulgur, 1 küçük boy havuç, 1 küçük kereviz, 1 yemek kaşığı zeytin yağı, 1 çay kaşığı karabiber olarak sıralayan Gülçin, çorbanın yapılışını ise şöyle anlattı: "Tüm sebzeleri yıkayıp küp şeklinde doğrayın ve yumuşayıncaya kadar kaynatın. Sebzeler yumuşamaya başlayınca bulguru ilave edin. Pişmeye yakın, süt ve zeytin yağını ilave edin. Düşük kalorili, A ve C vitamini kaynağı çorbanız afiyet olsun."
“SIVI TÜKETİMİNİ ARTTIRIN” Kış aylarının etkilerinin gözlenmeye başladığı günlerde akıllara beslenmeyle ilgili çok sayıda soru geldiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülçin, “Havaların soğumaya başlaması ve gündüzlerin kısalması ile birlikte kişilerde fiziksel aktivite azalmakta ve evde geçirilen vaktin artmasıyla birlikte atıştırmalıkların tüketimi artmakta ve bu süreçte de kişiler kilo almaktadır. Ayrıca havaların soğumasıyla birlikte kış hastalıklarında artış gözlemlenmektedir” diye konuştu. Kışın hastalık sürecini önlemenin birçok yolu olduğunu belirten Gülçin, havaların soğumasıyla azalan sıvı tüketiminin arttırılması gerektiğini belirtti. Suyun kış aylarında oluşan hastalıklarda vücudun ısısını dengelemek ve toksinlerin atılması için gerekli olduğunu söyleyen Gülçin, “Günde 2-2,5 litre su tüketimine özen göstermeliyiz. Sıvı tüketimini arttırmak için şekersiz bitki çaylarını tercih etmeliyiz. Gecelerin uzamasıyla artan atıştırmalık tüketimini taze ve kuru meyveler, leblebi gibi daha sağlıklı atıştırmalıklarla değiştirmeliyiz” ifadesini kaydetti. Kış aylarında yağ kullanımının arttığına dikkat çeken Gülçin, kullanılan yağ miktarını azaltmak için kızartma yapmak yerine haşlama ve fırında pişirme yönteminin tercih edilmesini dile getirdi.
Gülçin, kurubaklagillerin lifli yapısından dolayı tokluk hissi sağladığını söyleyerek, kışın kilo almamak için haftada 2-3 gün kurubaklagillerden yapılan salataların, yemeklerin ve çorbaların tüketilebileceğini belirtti. |