Soğuk kış akşamlarında keyifle tükettiğimiz kestanenin faydalarını biliyor muydunuz?
İçeriğinde, başta nişasta olmak üzere lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B grubu vitaminleri bulunuyor. Ancak 100 gramındaki kalori miktarı 160. 34 g karbonhidrat, 3.2 g protein, 1.8 g yağ ve 8-10 g lif içeriyor.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, kestane konusunda bizi şöyle uyarıyor...
“Kestaneyi abartmadan yemekte fayda var. Özellikle kilo sorununuz varsa dikkatli olmanız gerekiyor. "
Bazı şeyler eski tadını koruyor. “Kestane kebap-kış ilişkisi” de bunlardan. Akşam karanlığında işten eve dönerken sokaklarda burnumuza çalınan nefis kestane kebap kokuları hepimize hâlâ soğuk kış akşamlarını hatırlatmaya devam ediyor.
Kestaneyi herkes sever, kebabı, haşlaması fark etmez, herkes bayılır bu lezzete. Ancak beslenme ve diyet uzmanlarının ortak görüşü, bu güzelim besinin kalori içeriği yönünden pek de masum olmadığı yönünde. Bir porsiyon yani 100 gram kestaneye ancak “bir ara öğün” desteği olarak -o da sık sık olmaması koşuluyla- izin veriliyor.
3 KESTANE=1 DİLİM EKMEK!
Bir elma, bir portakal, üç kestane, bir avuç da patlamış mısır ile diziyi veya filmi tamamlayan biri yaklaşık 350 kaloriyi de midesine indirmiş oluyor.
Gecenin ilerleyen saatlerinde, çoğunluğu yüksek glisemik indeksli besinlerden oluşan bu yoğun çalışma ertesi gün yol-su-elektrik olarak değil ama yağ fazlası-sorun-endişe olarak geri dönüyor.”
Vücuda kuvvet ve enerji verir. Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır.
Varis ve basur şikâyetlerini azaltır.
İshali keser. Karaciğere ve mideye de faydalıdır.
Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır.
KESTANE BİRÇOK HASTALIĞI ÖNLÜYOR
Kestane diğer sert kabuklu meyve türlerine göre daha az yağ içermekle beraber, insan vücudu için gerekli olan yağ asitlerinden özellikle lineoleik asit bakımından zengin bir kaynağı olarak ön plana çıkıyor.
'Lineoleik asit' kardiovasküler hastalıkların önlenmesinde etkili olduğu, ayrıca özellikle çocukların beyin ve retina gelişimi üzerinde de önemli etkide olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Kestane çok eski zamanlardan beri, insan beslenmesinde önemli bir protein ve karbonhidrat kaynağı oldu. Bu nedenle hem tok tutucu ve besleyici hem de iyi bir enerji kaynağı.
Kestanenin kıtlık yıllarında uzun kış dönemlerinde halkın gıda ihtiyacının karşılandığı ve 2. Dünya Savaşı'nda çavdar unu ile karıştırılıp ekmek yapımında kullanıldığı biliniyor.