Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Turpgiller kanserden koruyor

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uslu, turpgiller familyası sebzelerin kanser önleyici etkisi bulunduğunu söyledi.
 
TRABZON - Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, turpgiller familyasına ait sebzelerin başta akciğer, prostat, bağırsak ve göğüs kanseri olmak üzere neredeyse tüm kanser türlerine karşı hem koruma hem de ilaç gibi iyileştirme özelliği olduğunu belirtti.

Uslu, lahana, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, beyaz ya da kırmızı turp gibi sebzelerin kanserli hücreler üzerinde adeta kanser ilaçlarıyla aynı etkiyi gösterdiğini savundu.

Turpgiller familyası sebzelerin kanser önleyici etkisinin, içerdikleri kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal izotiyosiyanat maddesi adı verilen bitki kimyasallarından kaynaklandığını ifade eden Uslu, "İzotiyosiyanatlar açısından en zengin diğer turpgiller lahana, kıvırcık, marul, brokoli ve özellikle karalahanadır. Bu maddenin bozulmaması için turpgillerin mümkün mertebe çiğ ve taze yenilmesi gerekiyor. Örneğin brokoli filizleri, olgun brokoliye göre 30 kat fazla izotiyosiyanat içermektedir" dedi.

"İzotiyosiyanat kimyasalı en fazla kapari bitkisinde bulunuyor"

Uslu, izotiyosiyanat adı verilen kimyasal maddenin sebzeler doğrandığında, çiğnendiğinde ve sindirildiğinde ortaya çıktığını anlatarak, şöyle devam etti:

"İzotiyosiyanat kimyasalı en fazla kapari bitkisinde bulunuyor. Günümüzde marketlerde rahatlıkla turşusunu bulabildiğimiz kapari bitkisinde yüzde 40 metil izotiyosiyanat, yüzde 21 izopropil izotiyosiyanat ve yüzde 6 butil izotiyosiyanat mevcut. Kapari çok etkili kanser önleyici ve iyileştirici besindir"

Avrupa ülkelerine tonlarca ihraç edilen kapari bitkisinin, Türk halkı tarafından neredeyse hiç tüketilmediğine dikkati çeken Uslu, "Belkide o ülkelere göre, ülkemizde daha fazla görülen kansere yakalanma oranına, yüksek miktarda sigara tüketiminin yanı sıra turpgiller ve özellikle kapari gibi kanser önleyici besin maddelerini çok fazla miktarda, çiğ ve pişirilmeden tüketmememiz neden olmaktadır" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Turpgiller, kanser,
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız