Pekmez soğuk kış günlerinde vücudumuzu hastalıklardan korumaya vesile oluyor, vücuttaki direnci artırıyor hem de üşümeyi önlüyor.
Beslenme ve diyet uzmanı, pekmez için, "Özellikle içerisinde demir var. Demir metobolizmamız için çok önemli. Magnezyum çinko gibi mineraller var.
Aynı zamanda da tatlı tadı olduğu için hem vücudumuzun dengesini sağlar hem de kaliteli sağlıklı bir tatlı diyebiliriz pekmez için." ifadelerini kullanıyor.
Pekmezin, iştah problemi olan çocuklara, öksürük şurubu gibi günde bir iki tatlı kaşığı verilebileceğini söyleyen beslenme uzmanı, "Tahinle karıştırdığımızda, tahinde omega 3 asiti ve doymamış yağ asiti ciddi bir miktarda var. Pekmezle birlikte olduğu zaman çok faydalı bir yiyecek." diyor.
Peki, bu besini nasıl tüketmek gerekiyor?
Sabah aç karnına pekmez içimini çok önerilmiyor. Aç karnına, kan şekeri düşükken direk pekmez almak, kan şeker dengesini bozabileceği gibi çok faydalı da olmayabiliyor.
Pekmezin öğünle birlikte yenmesi, meşrubat gibi suyla karıştırılıp yemeklerde kullanılması çok daha dengeli bir kullanım sağlıyor.
Gebelikte bebek gelişimi ve anne adayları için çok faydalı bir besindir.
Sabahları içeceğiniz iki yemek kaşığı pekmez, vücudunuz için çok değerli ve çok önemli olan 2 miligram demir, 80 miligram kalsiyum ve 58 kcsal enerji ihtiyacını karşılar.
Havalardaki ani soğuma ile birlikte soğuk algınlığına bağlı enfeksiyonların sayısı artmaktadır, Uzmanlar böyle havalarda vücudunuzun sıcaklık dengesini korumak için pekmez tüketmenizi tavsiye ediyorlar.
Her şeye el atan sahteciler pekmez de yapıyorlar. Uzmanlar glikoz ve şekerle pekmez üretip gerçekmiş gibi satanlara dikkat çekiyorlar. Hangi tür olursa olsun, üzüm, dut veya benzeri olabilir, pekmezin elde edildiği meyvenin belli bir fiyatı var. O fiyatla mukayese edilmeyecek kadar ucuza satılan pekmezler konusunda dikkatli olmak gerekiyor.