Bir dönem diyet yoğurtlarla adını sıkça duyduğumuz probiyotikler, faydalı bakterilerden oluşuyor. Gıda takviyesi olarak ya da doğrudan alınan bu bakteriler vitamin ve minerallerin bağırsaktaki emilimini artırarak sindirim problemlerini önlüyor.
Sağlıklı bir vücudun en temel göstergesi sağlıklı bağırsaklar. Bunun da en temel yolu probiyotiklerden geçiyor. Bir dönem ‘diyet yoğurtlar’la adını sıkça duyduğumuz probiyotikler, doğrudan besinlerden alınabildiği gibi gıda takviyesi olarak da dışarıdan alınabiliyor.
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ahmet Burak Toros, bağırsaklarımızda 100 trilyon kadar canlı bakteri olduğunu söylüyor. Bunların bir kısmı faydalı, bir kısmı ise zararlı. Sağlıklı insanlarda faydalı bakteriler sayıca daha fazladır. Bunlar hem sindirime-emilime yardımcı olur hem de bazı vitaminleri üretirler, bağışıklık sistemini güçlendirirler. Zararlı bakteriler ise toksin denilen zehirleri üretmek suretiyle hastalık meydana getirirler. Bağırsaktaki faydalı bakterilerin artması için probiyotikler kullanılabilir…
Ne gibi faydaları var?
Prebiyotikler, faydalı bakterilerin bağırsakta artmasını sağlayan özel besinleri içeren karışımlar. Probiyotiklerse canlı bakteri solüsyonları yani sadece faydalı bakterileri içerirler. En önemli probiyotikler, lactobacillus ve bifidobacterium türleri Toros’a göre. Probiyotik içeren ürünler eczanelerde mevcut. Ancak doğrudan gıdalar yoluyla da almak mümkün. Doğal yollarla mayalanan kefir ve yoğurtta, bu yararlı bakterilerden bulunur. Uzun süreli ve dengeli tüketilmeleri faydalıdır bu yüzden. Ancak ishal, iltihabi bağırsak hastalıkları, kronik kabızlık gibi hastalık durumlarında hekim tavsiyesiyle ve belli sürelerle, piyasada satılan destek ürünleri de kullanılabilir. Bunları kafamıza göre rastgele tüketmek ise doğru değil. Probiyotiklerin, son yapılan çalışmalara göre bağırsak sağlığı üzerine olumlu etkileri olduğu gözlenmiş. Sindirimin etkinliğini artırarak, gıdalarla alınan bazı vitamin ve minerallerin emilimini çoğaltıyor. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, iltihabi bağırsak hastalıkları, bağırsak enfeksiyonları ve laktoz tahammülsüzlüğünün hafifletilmesinde etkili. Karaciğer ve böbreğin yükünün azaltılmasında ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde aktif rol oynuyor.
Bağırsak sağlığınız için...
*Düzenli ve dengeli beslenin.
*Yeterli miktarda sıvı tüketmeye özen gösterin.
*Doğal ve ev yapımı, lifli gıdaları tercih edin.
*Kimyasal katkılı beslenme tarzından uzak durun.
*Düzenli bir tuvalet alışkanlığı edinin ve bunu koruyun.
*Antibiyotik ve diğer ilaçları doktor tavsiyesi olmadan asla kullanmayın.