Kışın turşudan uzak durun Soğuk havaların kalbi ağrıttığını, kalp krizlerinin kış aylarında 3 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Azmi Özler, 'Kışın turşu tüketimini azaltmak gerek' uyarısında bulundu.
Kalbini zorlu kış koşullarına hazırlamak isteyenler dikkat! Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler, "Kalp hastaları kış günlerinde, kalp sağlıklarını korumak için yaşam şekillerini mevsimsel kurallara göre programlamalıdır" diyor. Üşümemek ve hastalanmamak için gösterilen özenin, bu dönemde daha hassas olan kalp için de gösterilmesini isteyen Prof. Dr. Özler, önemli tavsiyelerde bulunuyor...
Soğuk havalarda "kalp ağrıları" olabilir! Soğuk havaya ellerimizi tuttuğumuzda el damarlarımızın büzüldüğünü gözümüzle görürüz. İşte kalp damarlarımız da soğuk havalarda bu şekilde büzülmektedir. Soğuk havanın kalp üzerine direkt etkisi vardır ve bunun için korunmak gerekir. Daha önceden kalp hastalığı olduğunu bilmeyen bazı kişilerde bazen soğuk havanın etkisi ile göğüs ağrıları olabilir. Tüm bu ağrılar soğuk havanın spazm etkisinden kaynaklanmaktadır.
Krizler kış aylarında artar... Kalp krizlerinin kış aylarında daha sık olmasının en önemli sebebi soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve hareketsiz yaşam sonucudur. Kalp krizlerinin kış aylarında iki üç kat daha fazla olduğu ve yaz aylarına göre daha ölümcül seyrettiği bilinmektedir. Her ne kadar yaz aylarında kalp hastalıklarının arttığına dair bir inanış varsa da, yapılan araştırmalar özellikle kış aylarında kalp krizi tehdidinin daha fazla olduğunu göstermiştir.
Turşu tüketimi ile tansiyon yükselebilir... Soğuk havanın tansiyonu yükseltici direkt bir etkisi yoktur. Tansiyon mekanizmaları herkeste farklıdır. Kış aylarında tansiyonun yükselmesine sebep olan en önemli neden kişilerin hareketsiz yaşam ve tükettikleri gıdalardır. Örneğin; kışın sıkça yenen turşuda tuz oranı çok yüksektir ve bu tansiyon hastaları için zararlıdır. Mümkün olduğunca turşu yenmemelidir. Çok seviyorsanız tuzla değil, sirke ile kurulan turşuları tercih etmelisiniz.
'SOĞUK' DİYE EVE KAPANMAYIN Özellikle kalp hastaları soğuk havaları mazeret göstererek sporlarını ihmal etmemeli. Açık havada ve egzoz dumanından kaçarak 30-45 dakika hafif tempolu yürüyüş yapmalısınız. Bu yürüyüşler mağaza gezme şeklinde olmamalıdır. Spor yapmak için dışarıya çıkamıyorsanız, evinizin koridorunu kullanın. Koridorda 20-30 dakikalık bir yürüyüş de faydalı olacaktır.
KIŞ BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR? Karbonhidratı fazla tüketme ve hareketsiz yaşam ile en çok kilo artışları kışın olmaktadır. Kışın gelmesi ile birlikte reçellere ve bol karbonhidratlı pidelere, hamur işlerine yönelmeyin. Kolesterol dengesini korumanız kalp sağlığını için önemlidir. Diyetinize dikkat ederseniz ve kontrol altında tutarsanız kolesterolünüz için de bu kontrolü sağlamış olacaksınız. Öğünlerinizi atlamadan dengeli ve sağlıklı beslenmeyi kış aylarında da ihmal etmemelisiniz. Kahvaltı her zaman için en önemli öğün. Maydanoz, bir avuç ceviz, yağsız beyaz peynir sofralardan eksik olmasın. Her sabah yiyeceğiniz bir kaşık bal ile günlük enerjinizi kazanabilirsiniz. GRİP AŞISI YAPTIRIN Kalp hastaları ve özellikle kalp kapak hastalığı olanların grip aşısı olmalarını öneriyoruz. Hatta bunun yanında akciğerlerde yetişen ve kalp kapaklarına zarar veren pnömokok mikrobuna karşı 5 yıl koruyuculuğu olan "pnömokok aşıları"nı da olabilirler. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için doktorunuzun tavsiyesi ile vitamin desteği alabilirsiniz. Ancak vitaminleri en doğal olarak meyve ile almanız daha doğru olacaktır. Önemli olan miktarını abartmamaktır. İdrar söktürücü kullanan kalp hastaları potasyumdan zengin muz ve kivi meyvelerini tüketebilirler.
DİLALTI HAPINIZI ALMAYI UNUTMAYIN Dışarı çıkarken doktorunuzun kontrolündeyseniz ya da daha önceden bir göğüs ağrısı ile karşılaşıp ilaç tedavilerine başlamışsanız bir önlem olarak dilaltı haplarınızı ya da spreyinizi mutlaka yanınıza almalısınız. Durumunuzda bir farklılık hissettiğiniz anda hemen uygun bulduğunuz bir yere oturun ve ilacınızı kullanın.
POLAR KIYAFETLERLE KENDİNİZİ KORUYUN Kalp rahatsızlığı olanlar kışın soğuktan korunmalı. Koroner arter hastaları, stent takılan ve by-pass cerrahisi olan kişiler dışarı çıkarken kendilerini soğuk geçirmeyen kıyafetler giymeli. Ağızdan alınan havanın soğukluğunu engellemek için mutlaka bir atkı kullanılmalı. Kat kat giyinmek yerine soğuğu az geçiren polar, yün ya da kaşmir türlerini tercih etmeliler. Örneğin; içlerine bir yün atlet giyebilirler. |