Fast food tarzı beslenme, safra kesesi taşını tetikliyor Memorial Sağlık Grubu Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, fast food beslenme tarzının safra kesesinde taş oluşumunu tetiklediğini söyledi.
Taş oluşumunun safra kesesinin en sık görülen hastalığı olduğunu belirten Gürkan, batılı beslenme tarzı olan fast food tüketiminin söz konusu hastalığı artırdığını ifade etti. ABD'de yılda 1.5 milyon kişiye safra kesesi ameliyatları yapıldığını açıklayan Gürkan, "Nüfusla oranlanırsa Türkiye'de yılda en az 200 bin safra kesesi ameliyatı yapıldığı tahmin ediliyor." dedi.
Hastalığın belirtilerini; mide hizasında sırta vuran ağrı, yemek sonrası hazımsızlık ve doluluk hissi olarak sıralayan Gürkan, tam olarak teşhisin ultrasonografi ile konulduğunu ifade etti. Safra kesesinin bir depo organı olduğunu hatırlatan Gürkan, "Sadece bir depo organı olduğundan vücuttan cerrahi müdahaleyle alınması hastanın yaşam konforunu etkilemez." diye konuştu.
Hastalığın tek etkin tedavisinin kapalı cerrahi ile safra kesesinin alınması olduğunu belirten Gürkan, şunları söyledi: "Taş bulunan hastalarda safra kesesi alınmazsa enfeksiyon, taşın safra kanalına düşüp tıkanmaya neden olması, safra sarılığı gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Safra kesesi taşı çok uzun bir dönem var olan ve tedavi edilmeyen kişilerde de safra kesesi kanserine yakalanma riski, sağlıklı kişilere göre 7 kat fazla. Hastanın ameliyat sonrası normal yaşama dönme süresi de kapalı ameliyatlara göre çok daha uzundur. Kapalı ameliyatlarda ise sabah saatlerinde ameliyat olup ertesi gün iş hayatına dönebilmek mümkündür. Kapalı yöntemde ameliyat sırasında vücut içinde yapılan işlemler daha net görülebilmektedir. Açık yöntem artık günümüzde, bazı özel durumlar dışında terk edildi." |