Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Fazla antioksidan alımı hücresel yaşlanmayı hızlandırabilir

Gençliği ve sağlığı korumak için vitamin kapsülü formunda alınan antioksidanlar fazla alındıklarında oksidan hasarını artırıp, hücre doğal döngü süreçlerini olumsuz etkileyebiliyor.

M-Onep Etiler Kliniği’nden Dermatolog Dr. Ömür Tekeli; antioksidan hapların eksik tüketilen meyve sebzeye alternatif olarak kullanıldığını, bir doktora danışmadan gelişigüzel alınan bu hapların düzenli meyve ve sebze alımına alternatif olamayacağını belirtiyor. Hap formundaki antioksidanların fazlası tam tersi bir etki yapabilirken antioksidanlarca zengin doğal beslenmenin hiçbir riski yok.

Oksidan nedir?
 
İnsan ömrü boyunca sürekli oksidanlara maruz kalır. Serbest radikal olarak adlandırılan bu ürünler sağlıklı veya hastalıklı reaksiyonlar sırasında oluşabilen, eşlenmemiş elektronu bulunan atom ve moleküllerdir. Reaktif oksijen ürünleri (ROS) sağlıklıyken de, hastalık koşullarında da oluşabilir. Her şeyin yolunda gittiği normal koşullarda yaklaşık %1 oranında ROS oluşur. Yoğun egzersiz esnasında, mikrobik infeksiyonlarda, kronik inflamatuar hastalıklarda, alerjik hastalıklarda, yüksek oksijen basıncında, hava kirliliği, sigara dumanı, pestisid, insektisid gibi böcek ilaçlarına, radyasyon, ilaç ve çeşitli toksik maddelere maruziyetlerde, kanlanmanın bozulup düzeldiği durumlarda serbest oksidanlar artış gösterir.


Antioksidanlar nasıl çalışır?
 
Antiksidanlar, oksidanların yıkıcı etkilerini azaltıp vücudun içeriden ve dışarıdan yenilenmesini sağlarlar. Antioksidanları hap olarak değil besinler yoluyla almak daha sağlıklıdır.

En güçlü antioksidanlar hangileridir, ne işe yarar, nerelerde bulunur?
 
C Vitamini: Sadece gripten korunmak için değil, cildinizi de genç tutmak için C vitamini alın. Bu vitamin Melasma adlı lekede, güneşin yaşlanma etkilerini gidermede, dermaroller ile birlikte çatlak tedavilerinde oldukça etkili. Eczane ve kliniklerde bulacağınız C Vitamini serumları, ciltteki ince kırışıklıklar ve yenilenmede de oldukça etkilidir. Nerede bulunur: Turunçgiller, kivi, kuşburnu

E vitamini: İkinci favori antioksidanımız E vitamini, göz çevresi kırışıklığını tedavisinde sıklıkla başvurulan, saç sağlığı için de ampul formu önerilen bir vitamindir. Cildin kendini onarıp yenilemesinde önemli rolü olan e vitamini domates, ayçekirdeği, balık, et, süt, yapraklı sebze, fındık soya ve buğdayda bolca bulunur.

Diğer güçlü antioksidanlardan Selenyum(patates, pirinç, kaya balığında), Çinko (fasülye midye, mısır gevreğinde), Demir (tavuk ciğeri, kırmızı et, midyede), Bakır(mercimek, soya, bezelyede) ultraviyole hasarına karşı belirgin koruyuculukları ile tanınırlar.
KoenzimQ-10 kollajen ve elastin üretimini artırıcı özelliğiyle çok önemli bir yaşlanma karşıtı antioksidandır. Bu enzim alabalık, fındık, brokoli, ıspanakta bulunur vücut tarafından da üretilir.

Domateste bolca bulunan Likopen oldukça popüler bir kanser karşıtı, güneşten koruyucu özelliği de olan antioksidandır.
Zerdeçal’daki hint safranı, kahvedeki Coffeberry, üzümdeki Resveratrol /üzüm çekirdeği ve yeşil çayın kendisi yüksek etkili antioksidanlardandır. Yaban mersini, üstün C ve E vitamini deposu oluşuyla, ginkgo biloba radyasyon hasarından koruyuculuğu ile ginseng de tümör hücrelerine karşıt etkisiyle oldukça değerli antioksidanlardandır. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: antioksidan, yaşlanmak, hücresel yaşlanma, güzellik, gençlik, sağlık, vitamin kapsülü
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız