En sağlıklı tavuklar köyde mi yetişir? Herkes şu soruların cevabını arıyor: Yediğimiz tavuklar ne kadar sağlıklı? Çiftlik tavuğunu gönül rahatlığıyla tüketebilir miyiz, yoksa en sağlıklısı köy tavuğu mu?
Yediğimiz tavuklar gerçekten sağlıklı mı? Organik köy tavuğu peşinde koşarken aslında kandırılıyor muyuz? Konunun uzmanlarına tavuklarla ilgili merak edilen şu soruları sorduk:
Beyaz et yiyor musunuz? Tercihiniz balık mı, tavuk mu? Eğer tavuk yiyorsanız hangi kısmını yemeyi tercih edersiniz?
Son günlerde herkeste bir köy tavuğu/köy yumurtası bulup satın alma telaşı başladı. Biz daha önce ne tavuğu/yumurtası yiyorduk? Bu da bir pazarlama taktiği olabilir mi? Gerçekten böyle bir ayrım varsa, bunu nasıl ayırt edebiliriz?
Organik yemlerle beslenen ve bazı özel şartlarda yetişen tavuklara, 'organik tavuk' deniliyor. Bir tavuğun gerçekten organik olup olmadığını anlayabilir miyiz?
Çiftlik tavuklarında hormon olduğu tartışmalarıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz? Çiftlik tavuklarına hormon verilmesi mümkün mü?
UZM. DR. YAVUZ DİZDAR/İST. ÜNİV. ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ
GERÇEK TAVUK 1.5 SAATTEN ÖNCE PİŞMEZ! Hayvanlara acıdığım için et yemiyorum. 'Beyaz et' kavramı tavuğu çağrıştırmak amacıyla türetilmiş. Gerçek tavuğun eti de beyaz değil, kahverengidir.
Bir civciv; doğal koşullarda altı ayda gelebileceği ağırlığa, 40 günde getiriliyor. Tavuğa, doğasından tamamen saptırılmış bir üretim metodu uygulanıyor. Buna da yarı-kimyasal et denebilir. Yem alaşımında kullanılan saf amino asitler, bir çeşit büyüme faktörü etkisi gösteriyor. Yemin ana proteini, GDO'lu soyadan elde ediliyor. Yumurta ise üretim sonrası klorlu bileşiklerle yıkanıyor. Yumurta yıkanmaz çünkü gözeneklidir. Klorlu bileşiklerin yumurta içine geçtiğinin en önemli göstergesi bu yumurtaların kokmaması!
Gerçek tavuk, 1.5 saatten önce yenebilir hale gelemez. Ayrıca suyunda jöle oluşur, yani su soğuyunca donar. Tavuğa, organik denmesi ve sertifikası olması bir şey ifade etmez. 'Serbest gezen tavuk yumurtası' bir seçenek olabilir. Hakiki köy tavuğu incik etine benzer.
NURHAYAT BAYTURAN/BUĞDAY DERNEĞİ ZİRAAT MÜH.
ESKİDEN BEYAZ ET YİYİN DERDİM Eskiden herkese "Beyaz et yiyin" derdim. Artık organik keçi, koyun eti tavsiye ediyorum. Organik tavuk etleri bütün olarak satıldığı için fazla tercih etmiyorum.
Bence insanların farkındalığının artması, köy tavuğuna yönelimi hızlandırdı. Ayrıca kanser gibi vakalarda artış yaşanması da etkili oldu.
Bir tavuğa köyde de GDO'lu yem verilebilir, havasız bir kümeste tutulabilir. Bunun tersi de olabilir. Tavuğun oganik olması için; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, 'Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'e göre tanınmış ve sertifikalanmış ürün olması gerekiyor.
Türkiye'de tavuklara doğrudan ya da yemlerle hormon verilmesi yasak. Bu yasaklara uymayan varsa, bunları teşhir etmekte yarar var.
UZM. DR. AYÇA KAYA/METABOLİZMA HASTALIKLARI UZMANI
BU BİR PAZARLAMA STRATEJİSİ Beyaz et yiyorum. Tavuğun, göğüs eti denilen kısmı daha az yağ içeriyor. Tavuk kanadının derisi çok olduğu için ciddi yağ içeriyor.
Köy tavuğu diye satılan hayvanlara bile hazır yem verildiği için, etleri 30-40 yıl öncesi gibi olamayabilir. Köy tavuğunun pazarlama stratejisi olduğunu düşünüyorum.
Organik yemlerle beslenen tavukları marketlerde organik reyonlarda bulabilmek mümkün. Ama uluslararası etiketlere bakılmalı.
Bu tavuklara hormon verildiğini düşünmüyorum. Sadece tavukların yedikleri yemler organik yem olmayabilir, tavuklar hastalanmasın diye antibiyotik verilebilir. Tavuklar kapalı ortamda yetiştirilse bile havalandırma ve aydınlatılmanın iyi yapıldığını düşünüyorum. Aksi takdirde birçok tavuk ölürdü.
PROF.DR. BİNGÜR SÖNMEZ/KALP DAMAR CERAHI
HORMON YEMLE VERİLMEZ Tavuğun but ve kanadını seviyorum ama derisini yemiyorum.
Tavuk da, yumurta da zaten organik besinlerdir. Yumurta için bazı özel besleme yöntemleri ile mineral ve omega 3 içeriğini artırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Ancak bunun gerektiğine inanmıyorum.
Çiftlikte gezinerek büyüyen ve üç saatte pişen bir tavuk istediği kadar organik olsun; beslenme değeri açısından çiflik tavuğundan farksızdır. Ayrıca ekonomik külfeti ağırdır.
Hormon ilaçları çok pahalı ve yem ile verilemez. Enjeksiyon olarak verilmesi gerekli. 1 milyon tavuğu olan çiftliklerde tavuklara tek tek hormon enjekte etmek imkansız. Soya ağırlıklı beslenenlerde östrojen benzeri maddeler bulunabileceği konusunda iddialar mevcut ve araştırmalar devam ediyor. |