Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Nisan 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Spor yapıyorsanız böyle beslenin

Spor yapan kişiler, doğru beslenme sayesinde; performansını yükseltebilir, yüksek konsantrasyon ve dikkat ile antreman yaparak, antrenmanın etkinliğini artırabilir, hastalık ve sakatlanma riskini azaltır ve bu durumlarda toparlanma süresi kısalır, vücut ağırlığı ve vücut yağ oranı ideal aralıklarda olur, çocuk sporcuların ise büyümesi ve gelişmesi beklenen düzeyde gelişir.

Spor yapan kişilerin yapmayanlardan farklı beslenmesi gerekliliği üzerinde duran, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Baş Diyetisyeni Uzman Hatice Baygut; spor yapan kişilerin doğru beslenmesine yönelik önemli ipuçları verdi.

GÜNLÜK ENERJİNİN YÜZDE 15'İ PROTEİN OLMALI
 
Normal bir insanın günlük enerji tüketiminin yaklaşık %10-15’i proteinlerden sağlanmalıdır. Özellikle güce dayalı sporlarda, fazla protein tüketilmesinin yararlı olacağı yanlış bir inanıştır. Sanılanın aksine; aşırı protein tüketmek, kas kitlesinde artışa neden olarak kas gücü ve gelişimini arttırmaz. Fazla tüketilen protein, enerji için kullanılır ve fazlası yağ olarak depo edilir veya atılır. Ayrıca fazla alınan protein, sağlık sorunlarına neden olabilir. Kas kitlesinin gelişimi için gerekli protein miktarı oldukça azdır. Antrenmanlara yeni başlama döneminde, vücudun kas gelişimi için gereksinime ek olarak 7- 8 gr. fazladan protein alınması yeterlidir.

SPORDAN SONRA KASLARDAKİ BİRİKİM TEHLİKELİDİR
 
Beta karoten (bitkisel kaynaklarda bulunan A vitamininin ön öğesi), C ve E vitaminleri, antioksidan vitaminlerdir. Vücutta enerji oluşumu sırasında metabolize olan oksijenin yaklaşık %3-10’u tamamen redükte edilememekte ve serbest radikaller veya hidrojen peroksit gibi radikal ön maddelerine değişmektedir. Özellikle spordan sonra iskelet kaslarında biriken serbest radikaller, hem sağlığı, hem de performansı olumsuz yönde etkilemektedir. Antioksidan vitaminler, serbest radikal temizleyicisi ve potansiyel koruyucu görevi yaptığından; özellikle yoğun antreman yapılan dönemlerde bu vitaminleri içeren gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir.

SPOR YAPANLAR BÖYLE BESLENMELİ
 
Spor yapan kişiler için doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Baş Diyetisyeni Uzman Hatice Baygut; temel beslenme önerilerini ise şöyle sıraladı:

• Günde 3 ana, 2- 3 ara öğün olacak şekilde beslenilmeli.
 
• Her öğünde karbonhidrat mutlaka alınmalı.
 
• Egzersiz sonrası kaslarda azalan karbonhidrat depoları hızlı bir şekilde yenilenmelidir. Egzersiz sonrası ilk iki saat içinde; kadınlar en az 50 g, erkekler 70 g karbonhidrat içeren yiyecek ve içecek tüketmeli.
 
• Normal beslenen kişilerin diyete ek olarak vitamin kullanmasına gerek yoktur.
 
• Posa içeriği yüksek yiyecek tüketimine dikkat edilmelidir. Egzersizlerin ve posalı yiyeceklerin birlikteliği, bağırsak hareketlerini hızlandırabilir.
 
• Zayıflamak için diyet ve spor birlikte yapılabilir. Ancak hızlı kilo vermekten kaçınılmalı, haftada 1 kg.’dan daha fazla kilo verilmemelidir.
 
• Egzersiz sırasında kaybedilen sıvı yerine konmalıdır. Sıvı kaybı, performans azaltır. Kan hacminin azalması, nabzın hızlanması, bitkinlik, baş dönmesi ve iş gücü azalması ile kendini gösterir.
 
• Sporcuların enerji gereksinimi günlük 2000-5000 kal arasındadır. Bu gereksinim; yaş, cinsiyet, boy, ağırlık, bazal metabolizma hızı, yapılan egzersizin türü ve şiddetine bağlı olarak değişmektedir.
 
• Spor, ana öğünlerden 1 saat sonra ve ara öğünlerden yarım saat sonra yapılmalıdır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: spor, doğru beslenme, beslenme, sağlık, Hatice Baygut, diyet
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız