Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Yemeklere bol bol serpilen tuz, vücudun baş düşmanı!

Prof. Dr. Tekin Akpolat, günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamanın birçok hastalıklardan korunmak için önemli olduğunu belirtti. Akpolat, "Birçoğumuzun düşünmeden yemeklere bol bol serptiği tuz, vücudun baş düşmanı. Bu yüzden tuz yerine sirke, nar ekşisi yada limon suyu kullanmalıyız." dedi.

Liv Hospital Nefroloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat '11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası' öncesinde günlük tuz kullanımı ile ilgili bilgiler verdi. Baharat, limon suyu, nar ekşisi ya da sirke kullanımına ağırlık vermenin tuz tüketimini sınırlamak açısından önemli olduğunu belirten Akpolat, “Birçoğumuzun düşünmeden yemeklere bol bol serptiği tuz, vücudun baş düşmanı. Bu yüzden tuz yerine sirke, nar ekşisi yada limon suyu kullanmalıyız. Size sormadan çayınıza ya da kahvenize şeker ekleyebiliyorlar mı? Öyleyse neden size sormadan yemeklerinize tuz ekliyorlar? Buna izin vermeyin, sağlığınızı koruyun.” şeklinde konuştu.

Böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük tuz tüketimini azaltmanın önemine dikkat çeken Akpolat, “Tuzun azaltılması kan basıncını kontrol altına almanın yanı sıra hipertansiyon gelişimini de önleyebilir. Hipertansiyon sorunu ile karşılaşmamak için yapılacak işlerden birisi de tuzun azaltılmasıdır. Yüksek tansiyon için önemli olan sofra tuzu olarak bilinen NaCl’dür. Batı tarzı beslenmede kişiler günde ortalama 8-9 gram tuz alır. Bu tuzun günde 5 grama düşürülmesi kan basıncının kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıklarının 2012 yılında yaptığı araştırmaya göre günde ortalama 15 gram tuz alıyoruz. En önemli tuz kaynakları yemek pişirilirken eklenen tuz ve ekmektir." diye konuştu.

'YEMEĞİN TADINA BAKMADAN TUZ KOYMAYIN'

En önemli tuz kaynaklarının yemek pişirilirken eklenen tuz ve ekmek olduğunu söyleyen Akpolat, tuz tüketimini azaltacak 10 pratik öneride bulundu. Akpolat, “Yemeğin tadına bile bakmadan tuz koymayın. Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir. Tuzsuz ekmek yiyin. Taze sebze yiyin. Konserve, turşudan uzak durun. Yemek pişirirken ve pişirdikten sonra tuz koymayın, Tuzu azaltılmış peynir yiyin. Doktor veya eczacıya danışarak yapay tuz kullanın. Dışarıda yemek yerken seçici olun. Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin. Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakın.” ifadelerini kullandı. 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
12.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yemeklere bol bol serpilen tuz, vücudun baş düşmanı, tuz
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız