Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Doğru karbonhidrat zayıflatır

Zayıflama diyeti uygularken nasıl bir program uyguladığımız önemli. Hem etkili hem de kalıcı bir sonuç için besinlerin biyokimyasal etkilerini iyi bilmek gerekiyor, tek tip besine dayalı programlar kilo kaybından ziyade ciddi sağlık problemleri de yaratabilmekte.

Diyetlerde yapılan en büyük hatalardan biri ekmek ve tahıl ürünlerinin tüketimine son verilmesi. Karbonhidrat eğer doğru kaynaktan geliyorsa tüketmekten korkmayın.

Popüler ve geçici diyet akımlarında protein ağırlıklı, karbonhidrattan fakir beslenme özendiriliyor. Malesef normal beslenme alışkanlıklarına dönüldüğünde hem daha fazla kilo alınıyor hem de kalıcı sağlık sorunları oluşuyor.

Araştırmalar tahıl ürünleri tüketiminin kilo verme ve koruma döneminde olumlu etkilerinin olduğu yönünde. Özellikle kahvaltıda karbonhidrat olarak tam tahıllı, çavdar, yulaf ekmeği, karabuğday, yulaf, müsli, buğday gevrekleri tüketildiğinde metabolizma hızlanıyor, sinir sistemi düzenleniyor, yağ kaybı hızlanıyor, şeker regüle oluyor.

Tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden enerji almaktayız ve bu enerji kaynakları vücudumuzda protein, karbonhidrat ve yağlara dönüşmekteler. Temel enerji kaynağımız karbonhidratlar ise besinin türüne bağlı olarak glikoz, fruktoz ve galaktoza dönüşür.

Eğer siz karbonhidrat tüketmeyi tercih etmiyorsanız vücudunuzdaki yıkıma da hazır olun. Besinlerle aldığımız glikoz eğer vücudunuzun ihtiyacı varsa hemen kullanılır, yoksa glikojen olarak depo edilir, depolar dolu ise de yağa dönüşür.
 
Karbonhidrat tüketmediğinizde ise vücut enerji ihtiyacını proteinlerden karşılayacak sonuç olarak da böbrekler daha çok yorulacak, protein artık ürünleri toksik etki oluşturacaktır. Ayrıca sinir sistemi bozulacak, depresyon artacak, beyin temel enerji kaynağını alamadığı için unutkanlık, konsantrasyon problemleri görülecektir.

Karbonhidrat tüketiminde türü önemlidir; basit veya kompleks olarak ikiye ayrılır. Basit karbonhidratlar kana çabuk karışır, kan şekerini hızlı yükseltir, şeker, mısır şurubu, meyve şekeri, tatlı, çikolata, pasta, kek, kurabiye, hamur işleri bu gruba girer.

Kompleks karbonhidratlar ise tahıl, çavdar, yulaf, kepek, sebze, bazı meyveler ve kurubaklagillerde bulunan karbonhidrat türüdür. Rafine edilmediği için sağlıklıdır, kan şekerini dengeler, sindirime yardımcıdır.

Kompleks karbonhidrat tüketimine önem verip, hayatımızdan basit karbonhidratları çıkarttığımızda;
 
*Vücudumuz için birincil enerji kaynağı sağlanır.
 
*Yediğimiz yiyeceklerdeki yağın sindirimi gerçekleşir.
 
*Karaciğer, böbrek, pankreas daha az yorulur.
 
*Beynin tek enerji kaynağıdır, sinir sistemini onarır.
 
*Serotonin salgısını artırır böylelikle kişi daha mutlu hisseder.
 
*Barsaklarda bazı yararlı bakterilerin oluşumda rol alır.
 
*Liften zengin olmaları nedeniyle sindirim sistemini çalıştırır, birçok hastalıktan korur.
 
*Lifli yiyecekler tokluk hissinin de artmasını sağlar.


Sağlıklı beslenme örüntüsünde karbonhidratları ihtiyacımız ölçüsünde tüketmeliyiz ama önemli olan karbonhidratın türüdür.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Diyetisyen Özlem Sert Aydın, karbonhidrat, beslenme, zayıflama
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız