Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Tatlı mı zehir mi

Şeker tüketimi son yüzyılda büyük bir artış gösterdi. Öyle ki birçok uzman dünyada artan obezite ve diyabetin en önemli nedeninin aşırı şeker ve özellikle de fruktoz tüketimi olduğunu söylüyor.

Beynin en önemli besini hatta bir anlamda benzini olan şeker fazla miktarda tüketilirse birçok zararı var. İşte Business İnsider internet sitesinin derlediği habere göre şekerin gut hastalığından insülin direncine bilmediğiniz zararları.

DİŞ ÇÜRÜKLERİ

Bu zaten bilinen gerçeklerden bir tanesi. Çok fazla şeker, çikolata, tatlı ürün tüketmek diş çürüklerine neden oluyor.

ÇABUK ACIKTIRMA


Şekerin en kötü etkilerinden bir tanesi de çabuk acıktırıyor olması. Eğer aç karnına yerseniz şekeriniz aniden yükselip, aniden düşer. Bu da kısa süre sonra acıkma atağı yaşamanıza neden olur. Ayrıca leptin hormonunu da etkiler. Leptin hormonu uzun açlıkta kilo vermeyi sağladığı gibi beyne "doydum" sinyalini de gönderir. Bazı çalışmalar leptin direncinin obezite neden olabileceğini gösteriyor.

KİLO ALDIRMA

Şeker kalorisi çok yüksek olmasına rağmen çok az tokluk hissi sağlar. Hatta yağlar bile bu açıdan daha masumdur. Çünkü daha tok tutar. 2013 yılında yapılan 68 farklı araştırma, günlük şeker alımının kiloya neden olduğunu gösteriyor.

İNSÜLİN DİRENCİ

Şişmanlığın ve bir türlü verilemeyen kiloların en önemli nedenlerinden bir iolan insülin direncinin de en önemli nedeni şekerdir. Vücut yükselen kan şekerini dengelemek ve bünyeye zarar vermesini önlemek için insülin salgılar ama bir süre sonra vücut insülinin sesini duymaz olur. Bu yüzden insülin direnci gelişir. İnsülin direnci olan kişiler kolay kilo veremez ama kolayca alır.

DİYABET

1988 ve 2008 yılları arasında ABD'de diyabet yüzdez 128 artış gösterdi. Şu anda ABD'de ise toplam 25 milyon insanı etkiliyor. Bu da nüfusun yüzdze 8.3'üne tekabül ediyor. Yeme alışkanlıklarının değişmesiyle içeceklerde, yediğimiz tuzlu krakerlerde bile çok fazla şeker var. Bu da şeker hastalığına neden olabiliyor.

OBEZİTE

Şeker obezite riskini doğrudan yükselten bir besin türü. Ancak bunun dışında metabolik sendrom, yanlış diyet ve egzersiz alışkanlıkları da obeziteye neden olabiliyor.

KARACİĞER YETMEZLİĞİ

Vücuda gerekenden fazla şeker girince karaciğer iltihabı artıran bir yanıt veriyor. Fazla şeker karaciğerin de aşırı çalışmasına neden olabilir. Bu yüzde alkol kullanmayan ama karaciğer yağlanması yaşayanlarda fruktoz anahtar bir rol üstleniyor.

PANKREAS KANSERİ

En ölümcül kanser türlerinden biri olan ve son 40 yılda tedavisinde neredeyse hiç yol kat edilemeyen pankreas kanserinin nedenlerinden bir tanesi de fazla şeker tüketilmesi. Yapılan araştırmalara göre yüksek şekerli beslenme şekilleri obezite ve diyabete neden oluyor. Ancak bu iki hastalık da pankreas kanseri riskini yükseltiyor.

BÖBREK HASTALIĞI

Aslında fazla şekerin böbrek hastalığına neden olduğu hala bir hipotez. Ancak 9 bin 358 insan üzerinde yapılan bir araştırma gösteriyor ki fazla şekerli içecekler böbrek hasarına neden oluyor.

YÜKSEK TANSİYON

Hipertansiyon yani yüksek tansiyon genellikle tuz ile ilişkilendirilir. Ama çok fazla şeker tüketmenin de kan basıncını etkilediği ortaya çıktı. Daha önce yüksek tansiyon şikayeti olmayan 4 bin 528 insan üzerinde yapılan bir araştırmaya göre günde 74 gramdan daha fazla şeker tüketenlerde yüksek tansiyon riski olduğu ortaya çıktı.

GUT

Gut hastalığı bizim toplumumuzda çok et ile beslendikleri için "Padişah hastalığı" olarak bilinir ve gutun en temel sebebi gerçekten de çok fazla et tüketmektir. Özellikle de kırmızı et ve sakatat. Vücutta ürik asitin devamlı yüksek olması gut hastalığına neden olur. Ancak ürik asiti yükselten bir diğer şey de fruktozdur. Yani meyve şekeri olarak bilinen ve hemen hemen tüm paketlenmiş hazır gıdaların, çikolata, kek, meyve suyu gibi ürünlerin içinde bulunan şekerdir. Bu şeker hem metabolik sendrom riskini artırır hem de ürik asiti artırarak guta neden olabilir.

BAĞIMLILIK


Deney fareleri üzerinde yapılan araştırmalara göre şeker kesinlikle bağımlılık yaratıyor. Hatta bazı koşullarda beyinde nörokimyasal değişimlere neden oluyor. Bu açıdan da şeker risk taşıyor.



 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tatlı mı zehir mi, sağlık
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız