Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Protein Değerleri Yumurtadan Bile Yüksek

Peynir altı suyundan yapılan lor peynirinin oldukça besleyici olduğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir, bu peynirin protein değerlerinin yumurtadan bile daha yüksek olduğunun altını çizdi. Özdemir, yumurtaya alerjisi olanların protein ihtiyaçlarını lor peynirinden karşılayabileceklerini aktardı.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, lor peynirinin içerisindeki proteinin biyolojik değerliliğinin 126 olarak tespit edildiğini belirterek, "Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Lorun, yumurtadan daha yüksek biyolojik değerliliği var. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir" dedi.

“Türkiye’de süt ürünleri tüketimi yetersiz”


Süt ve ürünleri üzerine uzun yıllar bilimsel çalışmalar yürüten Özdemir, yaptığı açıklamada, süt ve süt ürünlerinin insan sağlığı açısından önem arz ettiğini ve her yaşta bolca tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de, Avrupa ülkelerine oranla oldukça az süt tüketildiğini belirten Özdemir, sabah kahvaltılarında çay yerine taze süt tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti.

Kemik erimesinin çok büyük bir sorun olduğuna dikkati çeken Özdemir, "Kemik erimesi, Türkiye'de 50'li yaşlarda başlıyor. Bu, yurt dışında daha geç başlıyor çünkü süt ürünleri tüketimi çok yüksek. Bizim Türkiye'deki tüketimimizin en az beş katı. Sütün yanı sıra peynir, süt, tereyağı tüketimleri de çok fazla. Türkiye'nin süt üretim ve tüketiminin yetersiz olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Süt ve süt ürünlerinin özellikli son yıllarda fiyatının yükseldiğini vurgulayan Özdemir, bu ürünlerin fiyatları konusunda bir düzenleme yapılması ve tüketiminin teşvik edilmesini önerdi.

Yoğurdun akşam tüketildiğinde bağırsakları rahatlattığını ve rahat uyumayı sağladığını anlatan Özdemir, sütün şişkinlik yapabileceği için sabah tüketilmesinin daha iyi olacağını söyledi.

“Çökelek ile lorun iyi ayırt edilmesi gerekiyor”

Süt ve süt ürünleri içerisinde yer alan lor peynirinin de oldukça faydalı olduğunu belirten Özdemir, "Biyolojik değerindeki protein peynirde mi yoksa sütte mi daha değerli derseniz, kesinlikle lordaki protein çok değerlidir. Lor, peynirin alt suyundan yapılır. Sütten elde edilen lor benzeri gıdaya çökelek diyoruz. Halkın bu ayrımı iyi yapması gerekiyor. Lor farklıdır, çökelek farklıdır" dedi.

Yumurta alerjiniz varsa lor peyniri tüketin


Peynir altı sudan yapılan lorun, çok besleyici olduğunun altını çizen Özdemir, şunları kaydetti:

"Lorun içerisindeki proteinin biyolojik değerliliği 126 olarak tespit edildi. Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Yumurtadan daha değerli biyolojik değerliliği var. Yani protein değerleri yumurtadan bile yüksek. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir. Yumurtada sütten ilave bir aminoasit yok. Süt ürünleri, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu aminoasitleri yeterli ve dengeli karşılıyor. Yani süt ürünlerinin yumurtadan herhangi bir eksikliği olmaz."

Prof. Dr. Özdemir, "Sütteki toplam protein değerliliği 88. Normal peynirdeki protein değerliliği ise 75'dir. Tahılların biyolojik değerliliği de 67'li rakamlarda. Et proteinlerinin biyolojik değerliği ise 85'li rakamlarda. Vücudumuza faydalılığı açısından lorun proteini 126 ve daha değerli" dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: peynir, protein, süt ürünleri, fayda, beslenme, lor, Protein Değerleri, Yumurtadan Bile Yüksek
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız