Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Buğday diyet yapanların dostu mu düşmanı mı?

Son yıllarda beslenme ve diyet uzmanlarının yaptığı açıklamalar tahıl ürünlerinin tüketiminde bizleri aklımızı kurcalayan sorularla karşı karşıya bırakıyor: “Buğday sanıldığı kadar masum mu? Yoksa bölgesel yağlanma probleminin başrolünde tahıl tüketimi mi yatıyor”

Günümüzde popüler beslenme programları arasında yer alan Dukan ve Karatay diyetleri, tahıl tüketimini azaltarak oluşturdukları ‘hızlı zayıflama’ çözümleriyle belirli bir kesimin takdirini kazansa da birçok uzman tarafından tepkiyle karşılandı.

Buğday ve buğday ürünlerinin sağlıksız olduğu, yağlanma ve kilo alma nedenleri arasında sayıldığı tezini savunan doktor sayısı giderek artıyor. Ancak tam tersi görüşü benimseyen doktorlar da, yaptıkları açıklamalarla madalyonun öteki yüzünü gözler önüne seriyor.

Karbonhidrat tüketiminin olmazsa olmazlar arasında yer alması gerektiğini savunan kesimin birleştiği ortak nokta; beslenme ve diyette genelgeçer kurallar olmaması gerektiği yönünde.

DOKTOR DAVIS’İN BUĞDAY GÖBEĞİ

Amerikalı ünlü kardiyolog Dr. William Davis, 2011 yılında piyasaya çıkardığı Buğday Göbeği ( Wheat Belly) isimli kitabında buğdayın birçok sağlıksız durumun başrol oyuncusu olduğunu savunuyordu. Uzun süre ‘çok satanlar’ listesinde yer alan kitap, tüm dünyada Buğday Göbeği Diyeti’ni adeta bir fenomen haline getirdi.

DOĞAL BUĞDAY GİTTİ HİBRİT GELDİ

Dr. Davis’in tahıl ürünleriyle ilgili tüm bildiklerimizi yerle bir eden açıklamaları, günümüzde tükettiğimiz buğdayın eski saf halinden eser kalmadığı yönünde. Ünlü kardiyolog, bildiğimiz buğdayın aksine hibrit buğday adı verilen karışımın sofralarımızda yerini aldığını savunuyor. Hibrit buğday, aynı bitki türüne ait ve uzak akraba konumunda olan iki doğal bitki kümesinin çaprazlanması sonucu elde edilen melez tohum anlamına geliyor ve kişinin bünyesinde sağlıksız sonuçlar doğuruyor. Davis, bu görüşten yola çıkarak, iki dilim tam buğday ekmeğinin iki çorba kaşığı şekerden daha fazla kan şekerini yükselttiğini belirtiyor.

Davis’in tüm dünyada ilgiyle karşılanan açıklamaları, diyetle ilgili tüm bilinenleri altüst ederken; aynı görüşte olan birçok uzman da hastalarına benzer tavsiyeler vermeye devam ediyor. Dukan ve Karatay diyetleri de bunun en çarpıcı örnekleri arasında.

Tarım yağlandırıyor

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın diyet kitaplarında yaptığı açıklamalar, tahıl tüketiminin azaltılması konusunda Davis’in açıklamalarıyla paralellik gösteriyor. Karatay, insanların da koyunlar gibi hareket etmeden tahıl tüketmelerinin bölgesel yağlanmaya neden olduğunu savunanlar arasında. Ünlü beslenme uzmanı, bu noktada “Avcılık ve toplayıcılığın bırakılıp tarıma geçilmesi birçok hastalığı da beraberinde getirdi” açıklamasını yapan Davis’le aynı sonuca ulaşıyor.

Olmazsa olmazımız

Konuyla ilgili tam tersi görüşü savunan uzmanların ortak görüşü ise; buğdayın beslenme ritüellerinde mutlaka yer alması yönünde. Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Çelik Tütüncü “Buğday B grubu vitaminleri içerdiği için kesinlikle diyet programlarından çıkarılmaması gereken bir besin. Burada önemli olan, miktarı ayarlamak. Beslenme ve diyet kişiye özel olmalıdır. Genelgeçer kurallarla tahıl kullanımını tamamen hayatımızdan çıkarmak sağlıklı sonuç vermez” derken her bireyin kendi besin intoleransını keşfetmesinden yana olduğunu gözler önüne seriyor.

Diyette ekmeğime dokunma!

Buğday tüketiminin özellikle göbek bölgesinde yağlanmaya neden olduğu görüşü ise; uzmanlar tarafından çoğunlukla şişkinlik olarak nitelendiriliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İlay Polat “Tahıl tüketiminin bölgesel yağlanmaya neden olması tamamen beslenme alışkanlığıyla alakalı bir durum. Karbonhidratın çok tüketilmesi elbette kilo yapar. Ancak dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenme programına tahıl ürünlerini eklemek olmazsa olmazlarımız arasında yer alıyor. Bizler zayıflamak için ekmeği kesme algısının tamamen karşısındayız. Hatta bunun için ‘Diyette ekmeğime dokunma!’ sloganını benimsiyoruz” açıklamasıyla buğday ve tahıl ürünlerinin dengeli beslenmede mutlaka yer alması gerektiğinin önemine vurgu yapıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: buğday, diyet, sağlık
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız