MİDEYİ BOZMAMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ? Yoksulun da zenginin de kebabı mideye hiç yaramıyor. Ateşe maruz kalan, çiğ olan, kabuklu, salamura, baharatlı yiyeceklerle kızartma midenin can düşmanı. Gece içilen masum süt ise mide asidini ters etki ile artırdığı için zararlı olabiliyor.
Mide rahatsızlıklarının en karakteristik hastalığı “ülser”dir. Bu yüzden bugün sizlere sunacağım tedbir ve korunma yolları, ülser temelli olacaktır. Beslenmeye geçmeden şu hatırlatmada bulunayım; kilolarınız varsa mutlaka ideal kilonuza inin, hareketli bir hayat tarzını benimseyin, egzersiz ve açık havayı ihmal etmeyin. Yine stres, ülsere yol açan faktörlerin başında geldiğinden stresten uzak, sakin bir hayat sürmeye çalışılmalıdır. Eskiden baharatlı, acı, ekşi, turşudan, yağlı ve asidik yiyeceklerden kaçınması ısrarla mide hastasına tenbih edilir, süt verilirdi. Günümüzde ülser için özel bir diyet olmadığı gibi, gece yatmadan önce içilen sütün (mide asidini ters etki ile artırır) zararı bile olabilir.
PEKİ NELER YEMELİYİZ? Mide hastasına süt ve türevleri, çorbalar, patates püresi, pirinç pilavı ve lapası, haşlama ve ızgara etler, tavuk ve balık, haşlanmış sebze püreleri, komposto, meyve suları, tatlı yoğurt ve muz verilmesi uygun olur. Ayrıca yanda yasak listesine girmeyen her türlü hafif yiyecek ve içeceği rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yine şeker hastalığı yoksa bal yenilmesi, ülserin iyileşmesi açısından çok fayda sağlar. Mide çok boş bırakılmamalı, yemekler azar azar yenmeli, öğün sayısı artırılmalı. Sindirimi zor olan özellikle çiğ besinlerden uzak durulmalı. Bir de şu noktayı vurgulamak istiyorum: Bir gıdanın bir insanı rahatsız etmesi, ille de bir mide hastalığının olduğu anlamına gelmiyor. Bazı gıdalar, bazı insanları rahatsız eder. Bu durumda da yiyeceği yememek lazım. Bunu doktor değil, o kişi bilir. Türkiye Gazetesi’nin değerli okuyucuları, “Midem Yanıyoor” yazı dizimizi bu burada noktalıyoruz. Bu konuda sorularınızı her zaman sorabilirsiniz. Bu dizimizi ve diğer yazılarımızla birlikte “sağlık dünyası”nda yaşanan gelişmeleri takip etmek için [Sadece Bahcesel kullanıcıları linkleri görebilir. Hala kayıt olmadıysanız, kayıt olmak için tıklayınız...] adlı internet adresimizi tıklamanız yeterli... Hepinize sağlıklı bir ömür diler, gelecek haftaya yeni bir konu ile buluşmak ümidiyle, esen kalın. BİTTİ
ACI VE BAHARAT MİDEYE ZARAR VERİR Mİ? Dozajında tüketildiği zaman sağlıklı birine zarar vermeyen acı ve baharatların aşırısı hiç kimseye faydalı değildir. Mide hastası (özellik reflüsü olan) acı ve baharattan uzak durmalı.
İŞTE YASAK LİSTESİ
Mide hastasının mutlaka uzak durması gereken yiyecek listesi oldukça kabarık. Sağlığınız yerinde olsa bile aşağıdaki yiyecek ve içeceklere temkinli yaklaşın!
>> Kafeinli içecekler (çay ve kahve) >> Asitli meşrubat (kola, gazoz vs) >> Şıra, boza, >> Alkollü içkiler (bira dahil hepsi) >> Tütün (sigara, puro ve nargile) >> Her türlü maden suyu >> Et suyu, sirke ve turşu >> Yağda kızartmalar, hamur ve sebze >> Biberli ve baharatlı yiyecekler >> Çiğ sebze ve meyveler (muz hariç) >> Konserve ve tuzlu etler (salamura) >> Kabuklu ve çekirdekli yiyecekler (fındık, fıstık, ceviz vs.) >> Kokulu sebzeler (soğan, sarımsak, karnabahar, salatalık, lahana, biber, roka, maydanoz v.b ) >> Kuru fasulye, nohut, mercimek, bakla, bulgur pilavı, içli ve çiğ köfte, kebap ve baharatlı yiyecekler
LAHMACUN VE SOĞAN >> Yağda yumurta, lahmacun, pide, susamlı simit, bisküvi, pasta, börek, pizza, hamburger >> Koyu tatlılar (marmelat reçel vs) ile hamur tatlıları >> Başta aspirin olmak üzere, optalidon, panalgin gibi ağrı kesiciler romatizma ve grip ilaçları ile içinde reserpine bulunan tansiyon ilaçları ve kortizon bulunan tüm ilaçlar.
NE NEDİR? Mide Gurultusu Karnınız açken gelen ses, mideniz tarafından çıkarılmaz ve aç olduğunuz için olmaz. Bağırsak gazlarından ileri gelen bu ses, ince bağırsağın üst kısmında oluşur. Bağırsak kaslarımız yiyecek ve içecekleri aşağıya doğru gönderirken, sıvılaşmaya başlayan yiyeceklerden sızan gazdan kaynaklanır.
Safra Kesesi Aslında yolu 12 parmak bağırsağına açılan safra, mideye kaçtığı zaman oluşan “alkalen”, reflü ve gastritin sebeplerinden biridir. Safra Kesesi, taş üretmeye başladığı zaman, sindirim şikayetlerine ve iltihaplanma ile safra yolları tıkanıklıklarına, sonucunda da sarılığa yol açtığından alınmalıdır.
Mide Krampları Ani başlayan ve mide bölgesinde hissedilen ciddi ağrılara denir. Genellikle midenin aşırı ve dengesiz kasılmasından kaynaklanır. Stresle, sıkıntıyla, aşırı heyecan ve üzüntüyle ilgilidir. Çok soğuk ve aşırı sıcak yiyecekler de yol açabilir. Spazmı önleyici ve mide asidini dengeleyici ilaçlarla geçer.
AİLE DOKTORU Dr. Hilmi Özkırış [email protected]
Kaynak :http://www.bahcesel.com/
|