Aşırı sıvı kaybı organ hasarlarına yol açabilir Sıcak havalarda yaşanan aşırı sıvı kaybı kalıcı organ hasarlarına ve kronik hastalıklara yol açabiliyor. Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Abdullah Kurt, sıcak havalarda sıvı kaybını önlemek için günde en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğini belirterek, çay veya diğer içeceklerin suyun yerini tutmayacağına dikkat çekti.
Sıcak havalarda, öncelikle bol sıvı tüketilmesinin önemi üzerinde duran Sivas Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Abdullah Kurt, vücudun yüzde 70-80'inin sıvıdan oluştuğu düşünüldüğünde, insanın sıvı kaybına çok duyarlı bir canlı olduğuna işaret etti. Sıvı kaybı neticesi önemli sağlık sorunları meydana gelebildiğini ve sıvı kaybının uzun bir süreç alması durumunda daha büyük kalıcı organ hasarları oluşabildiğinin altını çizen Kurt, şöyle devam etti:
"Bu nedenle vücudun sıvı kaybına gitmeden yeniden sıvı alarak, sıvı kaybını meydana getirecek sağlık sorunlarını en aza indirmeye çalışmak lazım. Yapılan değerlendirmelerde özellikle sıvı kaybının fazla olduğu sıcak havalarda, vücut ihtiyacı olan suyun içilmesi son derece önemli. Bu da yaklaşık sıvı kaybının derecesine göre en az 1,5-2 litre sıvıyı düzenli olarak tüketmek gerekiyor. Sıvı kaybının daha fazla olduğu durumlarda aynı oranda sıvıyı takviye etmek gerekiyor."
Sıvı kaybını önlemek için öncelikle su tercih edilmesini isteyen Dr. Abdullah Kurt, çay ve diğer sıvıların suyun yerini tutamayacağını kaydederek, "Sıcak havada soğuk su tercih edilir ancak biz tavsiye etmiyoruz. Soğuk suyun ilk etapta rahatlatıcı etkisi olsa da aşırı sıcak içecekler gibi tercih edilmemesi gerekiyor. Aşırı soğuk sular çok çabuk vücudu terk ettiği için ılık su içmekte fayda var. Terliyken de soğuk su içmemek gerekiyor." şeklinde konuştu.
Sıcak havalarda güneş altında beklemenin zararlı olduğuna da değinen Dr. Kurt, "Özellikle öğle sıcağında kalp, tansiyon ve şeker gibi kronik hastalığı olanlar, yaşlıların sıcak havada dışarıya çıkmamasını tavsiye ediyoruz." ifadesini kullandı. |