Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Sağlıklı zayıflamanın sırrı öğünlerde gizli

Beslenme üzerine araştırmalar yapan bilim adamları zayıflamanın öğün içinde zekice planlanmış besin kombinasyonlarıyla mümkün olduğunu söylüyor.


İnsanların kafası sürekli 'Zayıflamak için ne yemeliyim?' sorusu ile meşgul... Öyle bir yiyecek olmalı ki; hem doyuma ulaştırmalı, hem zevkle yenmeli, hem de zayıflatmalı. Tek başına zayıflamayı sağlayan bir yiyecek yok! Sadece deneysel çalışmalarda; süt, zerdeçal, kimyon ve yeşil çayın, belirli miktarlarda düzenli olarak tüketildiklerinde, hücre içinde yağ sentezini yapan enzimlerin çalışmasını durdurduğu keşfedildi. Vücudumuza giren her yiyeceğin içeriği kadar, miktarı ve geçirdiği işlemin de zayıflamada etken olduğunu unutmamanız gerekiyor. Yiyeceklerin yarar ve zarar ilişkisine göre öğünlerin planlanması; hem kaliteli zayıflama, hem de uzun vadede kiloyu koruma açısından önemli. Beslenme üzerine araştırmalar yapan bilim adamları; sağlıklı zayıflamanın öğün içinde zekice planlanmış besin kombinasyonlarıyla mümkün olduğunu söylüyor.

KAHVALTI ÖNEMLİ
Her bireyin bazal metabolizması farklıdır. Bu nedenle zayıflama diyeti her zaman kişiye özeldir. Zayıflamak için kilonuzu 0.9 ile çarpın. Çıkan sonucu da 24 ile çarptığınızda, zayıflamanız için almanız gereken ortalama kaloriyi bulmuş olursunuz. Zayıflamak için almanız gereken kaloriyi hesapladınız. İşte sizlere beş adımda bu kaloriyi nasıl bölüştüreceğinizin ve besinleri nasıl kombine etmeniz gerektiğinin sırları.

1. Adım:
Güne muhakkak kahvaltı ile başlamalısınız. Birçok araştırma düzenli kahvaltı yapmanın; kolesterolü düşürdüğünü, insülin direncini kırdığını ve fiziksel performansı olumlu etkilediğini gösteriyor. Düzenli kahvaltı yapmanın kilo kontrolü üzerinde de etkisi var. Harvard'lı araştırmacılar; bir grup hastayı 10 yıl boyunca takip etmiş. Sonuçta kahvaltı yapmayanların 11 kilo aldığı görülmüş. Bu öğünde mutlaka yağsız protein, rafine edilmemiş tahıl ve taze meyve yemelisiniz. Yumurta, yağsız süt, yağsız peynir, tam tahıllı kahvaltılık gevrekleri veya ekmek çeşitleri, fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler ile taze meyveler sofrada olmalı.

2. Adım:
Öğle yemeği kahvaltıdan en az dört saat sonra olmalıdır. Araştırmalar; öğle yemeğini atlayanların kilo veremediğini, insülin direncinde artış olduğunu gösteriyor. Öğle yemekleriniz kesinlikle sebze ağırlıklı olmalıdır. Sebzenin yanında ise yağsız et yemelisiniz. Tabağınıza tahıl veya kurubaklagil ekleyerek öğünü dengelemelisiniz. Tahıllar daha çok humus, bulgur pilavı, kepekli makarna veya tam taneli tahıllı ekmek şeklinde olabilir.

3. Adım:
Ara öğün muhakkak kalsiyum ve protein bakımından zengin olan yoğurt, ayran ya da peynirden oluşmalı. Yanına yine taze sebzeler olabilir. Salatalık-ayran, domates-peynir veya taze naneli yoğurt uygun olacaktır. Ara öğünde maksimum 150 kalori almanızı tavsiye ederim.

4. Adım:
Akşam yemeği genelde en fazla besinin tüketildiği öğündür. Toplam aldığınız kalorinin neredeyse yüzde 70'ini akşam yemeğinde yediğinizi ve asıl kilolarınızın suçlusunun da bu aşırı akşam yemekleri olduğunu hatırlatalım. Akşam öğünleri 600 kalori ile sınırlandırılmalı; yağsız bonfilenin yanına dilimlenmiş armut, ızgara tavuk dilimlerinin yanına ince bir dilim karpuz veya ızgara fileto balıkla bir kase çilek yiyebilirsiniz.

5. Adım:
İncecik ve yağsız bir vücuda sahip olmak için haftanın her günü en az 7 kilometre yürümek gerektiğini unutmayın.

İksir gibi sos
Vücut yağlarını eriten özel sosu et çeşitleri ve salatalarınızda kullanabilirsiniz. Bu formülün en önemli özelliği; içindeki taze otlarda bulunan yararlı bileşenlerin, kırmızı ya da beyaz et yendikten sonra vücuttaki yağ depolama yeteneğini yok etmesi. Bu yüzden beyaz ya da kırmızı etlerinizi yerken bu sosla lezzetlendirmeniz yeterli.
Malzemeler
1 çay bardağı taze fesleğen yaprakları
1 çay bardağı maydanoz yaprakları
1/3 çay bardağı soğuk sızma zeytinyağı
3-4 adet arpacık soğanı
2 diş sarımsak
Çeyrek çay bardağı sirke
Yarım çay kaşığı kimyon
Çeyrek çay kaşığı tuz
Yapılışı
Tüm malzemeler mutfak robotunda krema kıvamına gelinceye kadar çekilerek sos hazırlanır. Sos buzdolabında kapaklı kavanozda bir ay kadar depolanabilir.

En az 7 kilometre
Düzenli egzersizle vücut metabolizmasının artması ile kalp atım hızı, kalp kasına kan akışı ve oksijen kullanımı dört kat artar. Bu durum yağ dokularının daha kolay yanmasına olanak sağlar. Düzenli ve tempolu egzersiz yapıldığında, dinlenme halinde vücudun harcadığı kalori 15-20 kat artar. Bu sarf edilen kalori, zayıflamayı hızlandırır. Vücudunuzun sıkı olması için her gün en az 7- 8 kilometre yürümelisiniz. Egzersizin başlangıcında karbonhidratlar kullanılır. Orta-yüksek tempoda uzun süre egzersiz yapılırsa; yağlar da kullanılarak kalori yakımı artar. Aerobik aktivite yaparken haftanın üç günü kas dayanıklılığını artıran egzersiz programları da yapılmalıdır. Bu şekilde çalışmaya devam eden kilolu kişiler; zayıflama ile beraber sarkma, kolojen dokuda azalma ve kas kaybı gibi sorunlar yaşamaz. Aksine iştahları kontrol altına alınır, kronik birçok hastalıktan da korunurlar.











http://www.yeniasir.com.tr/

Ekleme Tarihi
25.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Sağlıklı zayıflamanın sırrı öğünlerde gizli
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız