Dereotu (tereotu) : Maydanozgillerden iplik biçiminde yaprakları olan güzel kokulu bir bitkidir. E ve C vitamini bakımından zengindir. Sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur.
Faydası :Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Anti-histaminik özellikleri sayesinde, alerji, hapşırma ve öksürüğe karşı iyi gelir. Kıyılmış yapraklarından, tohumlarından yapılan çay sinirlere iyi gelir. Yatıştırıcı özelliği vardır. Hazmı kolaylaştırır. Midenin gereği gibi çalışmasını sağlar. Hıçkırık ve hava yutmayı önler. Hazımsızlığa ve ishale iyi gelir.Doğal bir antiseptik olması nedeniyle, mikropları öldürerek ishalin tedavisine yardımcı olur.
Uyuşturucu maddeler ile oluşan zehirlenmeler de, tedavi edici ilaç olarak kullanılır. Kasiyum bakımıdan zengin olduğundan, kemik ve diş sağlığı için faydalıdır. Uykusuzluğa iyi gelir. Uyku sorunu olanlar için faydalıdır. Ağızda çiğnenen tohumları ağız kokusunu önler. Ağız içini dezenfekte edip, hijyenlik sağlar. Antioksidan etkisi ile bakterilerin zararlarına karşı, diş ve diş etlerini korur. Anne sütünü artırır. İştah açar. Çocuklardaki gaz ağrılarını giderir. Yemeklere ve salatalara tat vermek için konur. Göz hastalıklarına iyi gelir.
Zayıflamaya yardımcı olur. Vücuda kuvvet ve çeviklik verir. Kansere karşı korur. Dereotunun içeriğinde, fototoksik bir bileşik olan furocoumarin bulunduğundan, bazı kişilerde fotosensitivizm görülmesine neden olduğu bilinmektedir. Böyle kişiler ultraviyole ışık veya güneş ışığına maruz kaldıklarında ciltlerinde alerjik reaksiyonlar görülür. Hamilelerin kullanmamaları tavsiye edilir.