Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Keten Tohumu Kilo Vermeyi Hızlandırıyor

‘Keten tohumu sağlığa yararlı bileşikler içeren önemli bir bitkisel kaynaktır’ diyen Diyetisyen Büşra Totan zayıflamaya da yardımcı olan keten tohumunun faydaları hakkında önemli bilgiler verdi.

Keten tohumu genellikle; ‘fonksiyonel gıda’, ‘biyoaktif gıda’ ve ‘endokrin aktif gıda’ olarak gruplandırılır. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, kanser önleyici gıdalar arasına aldığı ve üzerinde çalışılmasını öngördüğü 6 bitkisel materyalden birisi olarak keteni belirlemiştir.

Keten tohumu akneye iyi geliyor

Keten tohumu; irritabl barsak sendromu, kabızlık, ülseratif kolit, kabızlık, yüksek kolesterol, koroner arter hastalıkları, KOAH, bazı kanser türleri, akne, menopoz ve kilo verme tedavilerinde yararlı etkiler göstermektedir.

Keten tohumunun faydaları nelerdir?

Keten tohumu yağının, yağ asitlerinin yaklaşık %55’ini oluşturan omega 3 (n-3) yağ asitleri oluşturmaktadır. Omega 3 yağ asitleri, antiinflamatuar etki gösterir. Romatizmal hastalıklarda ve kanser tedavisi gören kişilerde vücuttaki iltihaplanmanın azalmasını sağlar. Ayrıca sinir dokularının korunması ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Damar sertliği oluşmasını önler.
 
Keten tohumu 100 g’da yaklaşık 28 g diyet lifi içerir. Bu sayede tokluk hissini ve kilo verme sürecini hızlandırır, kötü kolesterolü düşürür, kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Ayrıca kronik ve akut kabızlık tedavisinde kullanılır. Safra asit salgılanmasını artırır.
 
Keten tohumu, sebze ve meyvelere göre 80 kat daha fazla lignan içerir. Lignanlar, fitoöstrojenlerdir. Yani vücuttaki östrojene benzer etki gösterirler. Menopoz sendromlarının azalmasına yardımcı olur. Her gün 2 yemek kaşığı keten tohumu tüketiminin menopoz döneminde ateş basma rahatsızlığını % 46 azalttığı bulunmuştur. Ancak bu içeriği nedeniyle; prostat, meme kanseri riski olanlarda, hamile ve emzikli bayanlarda kullanılması önerilmemektedir.
 
Keten tohumu içerdiği fenolik asitlerden dolayı; antioksidan, antimikrobiyal ve anti-kanser etki gösterir. Hormonla ilişkili olmayan kanserlerde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı görülmektedir.
 
Keten tohumunda flavonoidlerin içeriği 35 ile 71 mg/100 g arasında değişmektedir. Flavonoidler; alerjilere, iltihaba, toksinlere, mikroplara, virüslere, ülserlere karşı savaşır.
 
Keten tohumu yağı yüksek oranda E vitamini içerir ve bu sayede antioksidan etki göstermektedir.


Keten tohumu tüketirken dikkat edilmesi gerekenler

FDA gıdalarda ağırlıkça %12’ye kadar keten tohumu bulunmasına izin vermektedir. Ancak sağlık için yararları oldukça fazla olan keten tohumunun herkes için mucize bir besin olmadığını da söylemek gerekir. Önerilen tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Uzun süre diyetle alınan yüksek miktarda keten tohumu, oksidatif stresi artırarak kanser riskini de artırabilir.

Keten tohumunda B 6 vitamin emilimini engelleyen bir bileşen vardır. Bu yüzden uzun süreli ve yüksek miktarda kullanımı önerilmez. Günlük tüketim 40 gramı aşmamalıdır. 10 yemek kaşığından fazla tüketilmesi toksik etki gösterir. Ayrıca keten tohumunda bulunan fitik asit çinko ve kalsiyum minerallerini bağlayarak yetersizliklere neden olabilir.

Kimler keten tohumu tüketmemeli?

Hamile ve emziklilerde kullanımı önerilmez.
 
Göğüs ve prostat kanseri olan hastalarda kullanımı önerilmez.
 
Diyabet ilacı, kan sulandırıcı ilaç ve tansiyon ilacı kullananlar için önerilmemektedir.
 
Çayır ve yabani alerjisi olan kişiler dikkatli tüketmelidirler. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: keten tohumu, sağlık, keten tohumunun faydaları
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız