Yanlış beslenme ve hareketsizlik obezitenin başlıca nedeni
Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, obezitenin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli sorunu haline geldiğini belirterek, yanlış beslenme ve fiziksel hareketsizliğin tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin başlıca nedenlerinden olduğunu söyledi.
Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, obezitenin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli sorunu haline geldiğini belirterek, yanlış beslenme ve fiziksel hareketsizliğin tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin başlıca nedenlerinden olduğunu söyledi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Akif Karaarslan, 3-9 Eylül 2014 Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada haftanın önemine değindi. Dr. Karaarslan, "3-9 Eylül 2014 Halk Sağlığı Haftasının teması Sağlık Bakanlığı tarafından 'Sağlıklı Beslenelim, Hareket Edelim, Huzurlu Yaşayalım' olarak belirlenmiştir. Bu hafta kapsamında halk sağlığının ve koruyucu hekimlik hizmetlerinin önemi vurgulanmaktadır. Halk sağlığı açısından en önemli amaç, toplumun sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır." dedi.
Yozgat'ta Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, hem yaşam kalitesini yükseltmek hem de hastalıkları oluşmadan önce önlemek için halk sağlığına yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin artırılarak devam ettiğini vurgulayan Karaarslan, "Kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık önlenebilir sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Hastalıkların birçoğu alkol ve tütün kullanımının olmaması, sağlıklı beslenme, fiziksel hareketlilik gibi doğru sağlık davranışlarıyla önlenebilir. Yanlış beslenme ve fiziksel hareketsizlik tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin nedenlerindendir. Obezite gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli sorunu haline gelmiştir. Temeli çocuklukta atılan obezite rahatsızlığı, Türkiye'de de gün geçtikçe hızla yayılmaktadır. Önümüzdeki 10-20 yıl içinde diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları daha çok görülecek. Erken yaşlarda insanlar en üretken çağlarında ya ölecek ya da bu kronik hastalıklarla mücadele etmek için yaşam boyu ilaç kullanmak zorunda kalacak. Bu sorunun altında yatan etkeni kaldırmak için insanların beslenme ve yaşam tarzı konusunda bilinçlenmesi gerekmektedir. Düzenli fiziksel aktivite sağlıklı yaşam süresini ve kalitesini arttırır, vücut ağırlığını dengede tutar, yağ dokusunu azaltarak şişmanlığı önler, kemik yoğunluğunu arttırarak kemik hastalıklarını önler, kalp damar hastalıkları riskini azaltır, çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişmeye yardımcı olur, yaşlılarda günlük aktiviteleri sürdürebilme yeteneğini geliştirir." diye konuştu.
"SAĞLIKLI BESLENME YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDİR"
Sağlıklı beslenmenin yeterli ve dengeli beslenme olduğunu söyleyen Dr. Karaarslan, "Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilimizde sağlığın korunması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Halkımızı düzenli fiziksel aktiviteye teşvik etmek için her ayın son Pazar günü halk yürüyüşleri düzenlenmektedir. Toplumu bilinçlendirmek amacıyla okullarda, halk eğitim merkezlerinde, Kur'an kurslarında, cezaevinde sağlıklı beslenme, obezite, diyabet ve tuz konularında seminerler verilmektedir. Yılın belli günlerinde standlar kurularak boy-kilo taraması ve diyet önerilerinde bulunulup afiş ve broşürler dağıtılmaktadır. Diyabet hastalığı için halkımızdan kan şekeri ölçümü yapılarak yönlendirme yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.
Dr. Karaarslan, vatandaşları sağlıklı ve dengeli beslenmeleri konusunda şu uyarılarda bulundu: "Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Öğünlerinizi önceden belirleyiniz. Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3 ara öğüne bölün az ve sık beslenin. Bol su için (10-12 bardak), yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3'ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına, erken yaşlanmaya neden olur. Midenizi katı gıdalarla doldurmayın. Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar. Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdır. Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar." CİHAN |