Sonbahar mevsiminin besinlerinden biridir mantar. Mantarın beslenmede sebze kökenli mi protein kökenli mi olduğu tartışıla dursun, diğer yararları ile soframızda yer almayı fazlası ile hak ediyor diyor, diyetisyenler.
Yaklaşık 100 gram mantar; Bir yetişkinin günlük selenyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 32’sini, Bakır ihtiyacının yüzde 20’sini, Potasyum ihtiyacının yüzde 10’unu ve protein ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılıyor.
İçerdiği karbonhidrat-protein yapılı fito besin öğeleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmekte, artrit gibi hastalıklardan korunmada, kanser riskini azaltmakta ve kalp sağlığını korumakta yararlı olduğu düşünülüyor.
Mantarda bulunan selenyum ve bakır minerallerinin vücudumuzu toksinlerden temizleyen sistemler açısından önemli olduğu bilinmiyor. İçerdiği mineraller açısından mantarın antioksidan etkisi olduğu ve vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olduğu düşünülüyor. Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda, düzenli tüketilen mantarın vücuttaki antioksidan enzimleri uyardığı belirlendi.
Mantarın içerdiği CLA isimli bir yağ asidinin hormona bağlı meme kanseri ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğu biliniyor.
Maksimum fayda;
Mümkünse 3-4 günden fazla bekletmeyin. Rengi kararmaya başlayan mantarların, sağlık açısından önemli olan fitobesin içeriklerinin azaldığı bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır.
Mantar zehirlenmeleri ülkemizde eski yıllara nazaran az görülse de, hala bir sorundur. Kültür mantarı dışında mantar tüketmeyiniz. Özellikle benekli mantarların tüketilmemesi önerilmektedir.
Buzdolabında hava almayacak bir kapta saklamak, fitobesin öğesi kaybını azaltarak mantardan maksimum fayda sağlamanızı sağlar.
Kurutulmuş mantarları, dondurucu da 6 ay 1 sene arası muhafaza edebilirsiniz. Dondurucu da muhafaza edilmeyen mantarların bozulma süresi de kısa olacaktır.
Tok tutan mantarlı tarif
Malzemeler (4 kişilik)
Yarım çay bardağı bulgur 1 orta boy soğan 3 diş sarımsak 1 orta boy havuç 250 gram kültür mantarı 4 su bardağı su 1 su bardağı tavuk suyu (derisiz göğüs filetodan) Maydonoz yaprakları Tuz ve karabiber 1 yemek kaşığı sıvıyağı
Yapılışı: Soğanı, sarımsağı ve havucu soyun ve ince ince çentin. 1 bardak ılık suya bulguru ekleyin ve hafif yumuşayıncaya kadar kaynatın. Diğer tarafta sıvı yağda soğan ve sarımsağı hafifçe çevirin. Üzerine ½ bardak tavuk suyu ve havucu ekleyerek 5 dakika pişirin. Mantarları iyice yıkayıp, ince dilimleyin. Karışıma ilave ederek 3 dakika daha pişirin. Üzerine bulguru ilave ederek 1-2 kez karışımı harmanlayın. Geri kalan su ve tavuk suyunu ilave ederek hararetli ısıda tek taşım kaynatın. Kısık ateşte 30 dakika pişirin. Ateşten indirdikten sonra tuz ve karabiberini ilave edin. Servis yaparken maydanoz yaprakları ile süsleyin.
Besin Değeri: 1 porsiyonu 219 kaloridir. Günlük B3(niasin) gereksinmesinin yüzde 43’ünü, selenyum gereksinmesinin yüzde 35’ini karşılar.