Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Ekonomik nedenlerden dolayı bu iki ürünün pazarlanması sekteye uğrayınca, köylüler sebze tarımına yö-neldi. Fakat köyde yeterli zirai sulama imkanı bulunmaması köy muhtarı ....

DOĞAL güzelliği ve şifalı su kayna-ğıyla bilinen Dağtekke Köyü’nde 2 dö-nemdir muhtarlık görevini başarıyla sürdüren Halit Bardak köye yeni su kaynakları açmak için var gücüyle ça-lışıyor. 250 kişinin ikamet ettiği Dağ-tekke Köyü’nde en büyük geçim kay-nağı tarım.
Zeytinciliğin yaygın olarak yapıldığı Dağtekke’de çam fıstığı satışı köylü-nün ikinci büyük gelir kaynağını teşkil ediyor. Ekonomik nedenlerden dolayı bu iki ürünün pazarlanması sekteye uğrayınca, köylüler sebze tarımına yö-neldi. Fakat köyde yeterli zirai sulama imkanı bulunmaması köy muhtarı Ha-lit Bardak’ı harekete geçirdi. Köyde bulunan taş düşürücü etkisi bilimsel olarak kanıtlanan şifalı sudan faydalanmak için insanlar Dağtekke Köyü’ne akın ediyor.

BİR DÖNEMİN SEBZE AMBARI
BİR zamanlar Torbalı’ya günde 3 kamyon sebze gönderen Dağtekke Kö-yü’nde yeterli sulama imkanı olmadı-ğından dolayı sebzecilik son yıllarda oldukça gerilemiş durumda. Dağtek-ke’yi sebze tarımı alanında eski parlak günlerine kavuşturmayı planlayan Köy Muhtarı Halit Bardak bu amaçla yet-kili kuruluşların kapısını aşındırıyor. Son yıllarda yaşanan kuraklık nede-niyle köyün eskisi gibi zengin yer altı su kaynaklarına sahip olmadığından yakınan Halit Bardak köye yeni su ku-yularının açılması için İl Genel Mec-lisi’nden 10 milyar liralık bir ödenek çıkartılmasını sağladı. Dağtekke Kö-yü’nde geniş kapsamlı bir sulama pro-jesine ihtiyaç duyduklarının altını çi-zen Halit Bardak: “Köyümüzün şu an için en acil çözüm bekleyen meselesi bu. Önümüzdeki yıl bu konuda ciddi adımlar atılmasını umuyoruz. Köylü-müzün şehir merkezlerine göçünü dur-durabilmek için yeni su kaynaklarının açılmasına ihtiyacımız var. Bir za-manlar sebze üssü olan Dağtekke Kö-yü’nü eski parlak günlerine kavuştur-mayı hedefliyorum” dedi.

HAFTA SONLARI 300 ARABA GELİYOR
DAĞTEKKE Köyü’nde kaynağını köyün yakınındaki bir dağdan alan şi-falı su çeşmesi bulunuyor. Taş düşürü-cü etkisi bilimsel olarak kanıtlanan bu şifalı sudan faydalanmak için ülkenin değişik yerlerinden insanlar Dağtekke Köyü’ne akın ediyor. Özellikle hafta sonları köye dışarıdan çok sayıda kişinin geldiğini ifade eden Bardak bu konuk-ları en iyi şekilde ağırlamak için köye bir mesire yeri inşaa ediyor. Yaklaşık 100.000 Türk Lirasına mal olacağı hesaplanan mesire alanı köyün şifalı su gelirinden aktarılan parayla inşaa ediliyor. Bardak: “Özellile hafta sonları köyümüz çok sayıda ziyaretçi-nin akınına uğruyor. Gelenleri uygun bir yerde ağırlamak zorunda olduğu-muz için köyümüzde nitelikli bir mesi-re alanı kuruyoruz. Köyümüze şehir dışından bile gelenler var. Bu insanlar bize burada konaklayabilecekleri bir pansiyon olup olmadığını soruyor. İmkan olsa köyümüze bir pansiyon yapmak niyetindeyiz” dedi.

HÜKÜMETİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ
DAĞTEKKE Köyü’nde zeytincilik tarımı-nın da yaygın olarak yapıldığını beli-rten Halit Bardak hükümetin tarım po-litikasının zeytinciliği de karlı bir geçim kaynağı olmaktan çıkardığını söyledi. Hükümetin destekleme ve alımlar konusunda fiyat iyileştirmesine gitmesi gerektiğini savunan Halit Bardak, “Zey-tin toplayan işçilerin yevmiyesi sürekli artarken zeytinyağının satış fiyatı pek değişmiyor. Bu durumda çiftçinin ma-liyeti artıyor ama kazancı azalıyor” dedi.

HEDEFLERİM BİTMEZ
DAĞTEKKE Köyü’nün kuruluşundan beri ilk defa bu seçimlerde kendisi haricinde bir muhtar adayı çıkmadığını bildiren Halit Bardak bu durumun köylünün kendisini desteklemesinin de bir göstergesi olduğu-nu dile getirdi. Köy Muhtarı olarak doğup büyüdüğü Dağtekke’ye kalıcı hizmetler yapma gayreti içinde olduğunu söyleyen Halit Bardak: “Hedeflerim bittiği zaman ben de bitmiş sayılırım.Köyün yıllardan beri onarılmayan ve onarılamaz gözüyle bakılan camisini yıkıp el birliğiyle yerine yeni bir cami yaptık. Muhtar olduğum za-man köy kahvesi ve muhtarlık ofisi üzeri-me çökmek üzereydi. Bunların tadilatı için 18 milyar ödenek çıkarıp bu yapıları yeni-ledik. Bu makamlar kimseye baki değil ama bir gün muhtarlığı bıraktığım zaman insanların beni eserlerimle anmaları önemli. Bütün gayretim bu yönde” dedi.

Çam fıstığı alıcısız kaldı
DAĞTEKKE Köyü’nde köy sakinlerinin en önemli geçim kaynaklarından birisini oluşturan çam fıstığı satışı da eskiye nazaran epey azaldı. Köyün civarında yetişen fıstık çamı ağaçların-dan toplanan çam fıstıkları geçtiğimiz yıl köylü-nün elinde kaldı. 3 yıl öncesine kadar kilosu 10 liraya köye dışarıdan gelen tüccarlara satılan çam fıstıklarının iki yıldan beri alıcısı yok. Yaşa-nan ekonomik krizin bu durumun ortaya çıkma-sında etkili olduğunu iddia eden Dağtekke Köyü Muhtarı Halit Bardak, “Geçtiğimiz senelerde elimizdeki fıstıkları Bergama’dan köyümüze gelen tüccarlara veriyorduk. Onlar da fıstığı yurt dışına gönderiyorlardı. Böylelikle hem kendimiz para kazanıyor hem de ülke ekonomisine de katkı sunmuş oluyorduk. Ekonomik krizin ağırlı-ğını arttırmasından sonra tüccarlar köyümüze gelmez oldu. Bu durum da çiftçimizin önemli bir geçim kaynağına darbe vurdu” dedi.

 

http://buyuktorbali.com/

Ekleme Tarihi
06.11.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız