Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Özellikle,  eklemlerin normal yapısını bozarak, hareketlerde kısıtlanma ve ağrıya sebep olarak günlük aktiviteleri gerçekleştirmekte zorlanmalara yol açan osteoartrit (eklem kireçlenmesi) en sık görülen eklem hastalığı. Yıllardır bilim insanları eklem kireçlenmesinin sadece bir yıpranma ve aşınma hastalığı olduğunu ve yaşlanan kişilerin eklemlerinde görüldüğünü düşündü. Son yıllarda yapılan araştırmalar, bu bozukluğun tek sebebinin yaşlanma olmadığını gösteriyor. Kireçlenme her yaşta görülebilir. Avrupa ve İskandinav ülkelerinde kireçlenme şikâyetlerini hafifletmek amacıyla kuşburnu (rosa canina) meyvesi kullanılıyor. Hiçbir kimyasal işlem uygulanmadan paketlenen toz halindeki kuşburnu meyvesi içeren kapsüller de satılıyor.

Kopenhag Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaj Winther, eklem ağrıları çeken ve kireçlenme sorunu yaşayan hastalar için bitkisel kuşburnu tozu olan Litozin'in önemli bir seçenek olduğunu belirtiyor. Kuşburnunun çekirdek ve kabuklarından özel üretim teknikleriyle üretilen toz (GOPO), eklem ağrıları olan hastalarda iyileşmeyi destekliyor. Kireçlenme belirtilerinin iyileşmesine yardımcı oluyor ve kireçlenmenin sebep olduğu ağrıları azaltıyor.

Ülkemizde kuşburnu genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarda çay olarak tüketiliyor. Prof. Dr. Kaj Winther, bu durumlarda kuşburnunun çayının faydalı olabileceğini ancak eklem ağrısında çayının iyileştirici etki göstermediğini belirtiyor. Çünkü kuşburnu ısıtıldığı zaman etkinliği ve protein yapısı kayboluyor. Soğuk suda ise özü çıkmıyor. Prof. Dr. Kaj Winther, kuşburnunun toz halinde kullanımını Danimarkalı çiftçi Erik Hansen'den öğrenmiş. Arazisine kuşburnu eken Hansen, beklediğinden fazla ürün alınca bunları bozulmasın diye değirmenden geçirmiş ve dondurup saklamış. Ürünlerin bir kısmını da komşularına dağıtmış. Toz halindeki kuşburnu meyvesinin kabuğunu ve çekirdeğini tüketmeye başlayan herkes üç-dört ay içinde kendini daha sağlıklı hissetmeye başlamış. Ve o kış hiç bel ya da bacak ağrısı çekmemişler. Kaj Winther, kuşburnunun tedavi edici etkisine yönelik araştırmalar yapmış ve GOPO maddesinin antienflamatuar (iltihabı giderici) etkisinden dolayı eklem ağrıları üzerinde olumlu etki yaptığını tespit etmiş.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=917510&title=sekerde-ozellestirme-fiyat-istikrari-saglar

Ekleme Tarihi
19.11.2009
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız