Buğdayın, Arpanın Sapını, Yerfıstığının Kabuğunu, Tütün ve Çayın Atığını Ekonomiye Çevreci Odun 'Doğaç' Olarak Kazandıran Kenan Elbasan, Gerçekleştirdiği 1,5 Milyon Dolarlık Yatırımla Yenilenebilir Enerji İçin Önemli Bir Adım Attı.
Başta Çukurova Bölgesi olmak üzere Türkiye genelindeki tarımsal atıkları değerlendirmek üzere briket odun üretimine başlayan firmanın geliştirdiği sistem sayesinde özellikle mısır anızlarının yakımı sona erecek.
Evlerde ısınmada, sanayide buhar kazanları ve elektrik üretiminde kullanılan ürünün, diğer katı yakıtlara göre üstünlüğü, yenilenebilir bir enerji kaynağı ve çevre dostu özelliğe sahip olması. Firma, Osmaniye'nin Toprakkale ilçesinde kurulu fabrikasında ürettiği briket odunları, 'Doğaç' markasıyla pazara sunuyor.
Emniyetli, çevreci, ucuz ve kalorisi yüksek olduğu için her geçen gün büyüyen bir pazara sahip olan ve daha çok tarım atıklarından yapılan odunun herkesin kullanabileceğini aktaran Elbasan, hamam ve fırınlarda da çok rahatlıkla değerlendirilebileceğini kaydetti. Doğaç odunların kül oranının yüzde 4 olduğunu, bu oranın kömürde yüzde 15'e ulaştığını dile getiren Elbasan, kömürün tonunun yaklaşık 500 lira olmasına karşın kendi ürettikleri odunların tonunu vatandaşların 260 liraya alabileceğini kaydetti.
Normal odunların yüzde yüz yanması için önce neminin ortadan kalkması gerektiğine dikkat çeken Elbasan, diğer odunlarda yüzde 25-30 olan nemin Doğaç odunlarda yüzde 8 gibi çok düşük bir oranda bulunduğunu vurguladı.
Pelet ve briket odunun katı yakıt kullanılan soba, şömine ve kalorifer kazanı gibi bütün ısıtıcılarda kullanılabildiğini ifade eden Elbasan, şunları söyledi: "Günümüzde dünya genelinde biokütle dördüncü sırada bir enerji kaynağı olarak dünya enerji gereksiniminin yaklaşık yüzde 14'ünü karşılıyor. Biokütle enerjisinin yüzde 64'ünü odun ve odun atıkları, yüzde 24'ünü belediye katı atıkları, yüzde 5'ini tarımsal atıklar ve yüzde 5'ini de deponi gazlar oluşturmakta. Bu anlamda Türkiye'nin enerji ihtiyacını ithal yolla karşıladığı göz önünde bulundurulursa modern enerji ormancılığı, ormanlardan biokütle enerjisi üretimi konusuna bir devlet politikası ile başlamak gerek."
http://www.haberler.com/ |