Kışla birlikte vücut direncini arttırmak için uzmanlar, meyve ve meyve suyunu tavsiye etti.
Uzmanlar, her gıdada olduğu gibi meyve suyunun da dengeli ölçüde alındığında vücuda olan yararlarının tartışılamayacağına dikkat çekerek, "Meyve suyunun sağladığı kalori meyve ile aynı ölçüdedir. Örneğin, 100 gram meyve ya da meyve suyundaki kalori miktarı yaklaşık 45-50 kcal'dir. O yüzden her gün mutlaka meyve yemeye, bulamıyorsanız 1 bardak suyunu içmeye özen gösterin. Vücudunuzu vitamin, mineral ve antioksidan yönünden zengin bu gıda takviyesinden mahrum bırakmayın" diye uyarıyorlar. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, meyve suyunun tatlı bir sıvı gıda olmasından dolayı, yüksek kalorili olarak algılandığının altını çizerek, şunları söylüyor:
"Fazla kiloya yol açan nedenlerin başında kalori gelir. Bu nedenle, meyve sularının kilo aldırdığı konusunda yanlış bir kanı yaygınlaşmıştır. Meyve suyu meyveden dönüşen bir içecek olmasına rağmen aynı kanı meyve için geçerli değildir. Meyve suyunun sağladığı kalori de meyve ile aynı ölçüdedir. Örneğin; 100 gram meyve ya da meyve suyu ya da meyve nektarının sağladığı kalori 45-50 kcal arasındadır. Meyve suları ayrıca, vitamin, mineral ve antioksidan yönünden zengin bir gıda takviyesidir. Araştırmalar, meyve suyu tüketimi arttıkça; potasyum, C vitamini, magnezyum, demir, folat, B6 vitamini alımında artış ve toplam yağ ve sodyum alımında düşüş olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, obeziteye sebep olması, aşırı miktarda tüketilmemesi şartıyla, mümkün değildir. O nedenle meyve suyunun vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olduğu unutulmamalı, obezite nedenleri başka yerlerde aranmalıdır."
Obezite ile meyve suyu arasında ilişki yok Son 10 yılda yapılan 14 bilimsel araştırma, obezite hastalığı ile meyve suyu tüketimi arasında bir ilişki olmadığını ortaya çıkarıyor. Hatta bazı durumlarda, meyve suyu tüketen gençler ve çocuklar arasında daha az obezite hastalığına rastlandığına dair bilimsel bulgular da bulunuyor.
Vakit
|