Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Almanya’da yaşayan Çanakkaleli Yıldırım Ergen, 20 yıldır satışını yaptığı kestaneleri tek tek çizmekten bıkınca, bu iş için bir makine yaptı. Ergen’in 25 bin Euro harcayarak geliştirdiği makine 3 saniyede 15 kestane çiziyor.

ALMANYA’nın Heidelberg kentinde yaşayan 37 yaşındaki Çanakkaleli Türk, kestane çizme makinesi yaptı. Geçimini küçük bir standta kestane ve meyve satarak sağlayan Yıldırım Ergen, tek tek elle kestane çizmenin sıkıntısından kurtulmak için uzun araştırmalar ve denemeler sonunda toplu halde kestane çizme makinesi yaptı. Ergen, makinesini Münih Patent Entsitüsü’nde onaylatarak patentini aldı.
Meslek lisesi mezunu
İstanbul Zeytinburnu Endüstri Meslek Lisesi’nde torna bölümünü bitirdiğini belirten Yıldırım, kestane çizme makinesini nasıl akıl ettiğini şöyle anlattı: “Yaklaşık 20 yıldır Almanya’da yaşıyorum ve geçimimi kestane satarak kazanıyorum. Her gün kestaneleri tek tek bıçakla çizmek sıkıntılı bir iş. Çoğu zaman elimi yaralıyordum. Baktım böyle gitmiyor, kendi kendime acaba bunun makinesi var mı diye araştırmaya başladım. İnternetten yaptığım araştırmada böyle bir makinenin olmadığını gördüm. Neden kendim bu makineyi yapmayım diye araştırmaya ve çalışmaya başladım. 4 yıl boyunca çeşitli deneyler, denemeler yaptım ve sonunda gördüğünüz kestane çizme makinasını icat ettim.”
3 saniyede 15 kestane
Yıldırım, makinanın 3 saniyede 15 tane kestane çizdiğine dikkat çekerek, “Şimdilik makineyi yarı otomatik şekilde çalıştırıyorum. Ancak bunu tam otomatik hale getirmek zor değil. Makine yukardan 200 kilo ağırlık ve yanlardan yarım ton basınç uygulanıyor. Böylelikle kestanenin içindeki hava bosluğu alınıyor sonra da kullandığım 500 hassas bıçakla kestane çiziliyor” diye konuştu. Patentini aldığı icadın geliştirmek istediğini ifade eden Yıldırım, bu konuda destek beklediğini şöyle anlattı: “Bu icat bana yaklaşık 25 bin Euro’ya mal oldu. Şimdi bu makineyi geliştirmek için sponsor arıyorum. Türk işadamlarımızın bana yardımcı olmalarını ya da bu makineyi geliştirerek kullanıma sunulmasını bekliyorum. Bu makineyle kestane, fıstık ve benzeri kabuklu meyveleri kırmak daha kolay olacak.”

 
 

Ekleme Tarihi
31.01.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız