Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Kasım 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Yediğimiz sofralık zeytinlerde tuz oranı yüzde 18’e kadar çıkıyor. Tuzlu zeytin hem sağlık sorunu yaratıyor, hem de haksız kazanç sağlıyor. Böylece kilosu 1 lira olan tuz, zeytinin içinde 8-10 liraya satıyorlar.

Zeytinde en önemli sorunun olarak kimyasalla boyama ve zeytin parlatma uygulamaları olduğu bilinir. Ancak bir de tuz sorunu var. Zeytinde normal tuz oranının yüzde 5-8 arası olması gerekiyor. Ancak bu oran bizde 18’e kadar çıkabiliyor. Böylece tüketici hem aşırı tuz alarak sağlığından oluyor hem de kilosu 1 lira olan tuzu zeytin fiyatına alıyor.
Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Dr. Mehmet Güler, aşırı tuzlu sofralık zeytinin halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Tarım dergisi Hasad’a açıklamalar yapan Dr. Güler şunları söyledi: “İşinin sağlık boyutu var. Kimse onu masaya yatırmıyor. Türkiye’de zeytin hala 100 yıl önceki tekniklerle salamura yapılıyor. AB ülkelerinde zeytindeki tuz oranı yüzde 5-8, bizde 12- 18. Teknolojinin, bilimin bu kadar geliştiği bir çağda bu kadar tuzlu zeytin üretmenin mantıklı bir açıklaması yok. Bu kadar çok tuzlu zeytini Türk halkından başkasına yedirmemiz mümkün değil. İhraç edemiyoruz.”
Marmara Birlik yetkilisi Ertuğrul Doğanalp, geleneksel yöntemle yapılan salamurada zeytindeki tuz oranının yüzde 18’e kadar çıkabildiğini belirtti. Doğanalp, “Biz Maramarabirlik olarak zeytin dane tuz oranını yüzde 3.5-4.0 seviyesine kadar düşürebildik. Yüzde 3 hedefimize ulaşabilmek amacıyla çalışıyoruz” dedi. 

Üç beyazdan kaç
Ece Zeytin yöneticisi Mustafa Gökalp, “25 ülkeye ihracatımız var. Pastörize zeytin danesinde tuz oranı yüzde 5-6. Dünya üç beyazdan (şeker, tuz ve un) kaçıyor. Türkiyede yediğimiz çok tuzlu zeytini yurtdışına satma şansımız yok. Az tuzlu zeytin yapıp ihraç edemezsek, zeytin pazarı da fındık gibi sıkıntıya girer” dedi.

Milliyet.com.tr

 

Ekleme Tarihi
25.01.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız