Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Günümüzde çocuklar kızamıktan önce kolesterol sorunuyla karşılaşıyor. Çoğunlukla 2 yaş üzerinde obezlerde rastlanan sorun için rutin kan testi yaptırmak gerek.

Hiperlipidemi denilen ve çocuklarda son yıllarda çok sık görülen bu hastalık aslında kan yağının normalin üzerinde olması tanısıdır. Hiperlipidemi tanısı olan çocuklarda normal plazma lipid seviyesini, koroner kalp hastalığı yapmayacak düzeyde tutmak gerekmektedir. Uygun beslenme desteği ile normal büyüme ve gelişmeyi sağlamak amaçlanmalıdır. 2 yaşın üzerindeki çocuklar ve adölesanlarda uygulanacak düşük kolesterollü beslenme desteği ile kan kolesterol düzeyini normale indirmek mümkündür. Kolesterol türevlerini de normal sınırlar içerisinde tutmak çocuğun ileriki yaşlarda oluşabilecek kalp hastalığı riskini azaltacaktır.

TEDAVİSİ 12 AY SÜREBİLİYOR

ABD Kalp Birliği çocuklarda total veya LDL-kolesterol yükselmiş ise 3 aylık bir dönemde sağlıklı beslenme diyeti önermektedir. Hedef ise total ve LDL-kolesterolün önerilen değerlerine kadar düşürmektir. 3 ay sonra kolesterol değerleri kontrol edilmeli, LDL-kolesterol istenilen düzeyde düşmemiş ise biraz daha sıkı bir diyet olan 2. basamak diyete 6-12 ay uygulamaya geçilmelidir. İBeslenme desteği sırasında büyümenin izlemi, diyetin yeterli besin ögesi içermesi önemlidir. Sağlıklı beslenme diyeti ve 2. basamak diyetleri uygulandıktan 3 hafta sonra total ve LDL-kolesterolde yüzde 10-15 kadar düşüşün olduğu bilinmektedir.

YAĞI KESMEK DOĞRU DEĞİL

Genelde diyette meyve, sebze, tam taneli tahıllar, yağsız kırmızı etleri, tavuk, hindi eti, balık, yağsız veya az yağlı sütlerin tüketimi temeldir. Toplam yağ miktarı ile diyet yağının tipi hakkında aileye geniş bilgi verilmelidir. ABD Pediatri Akademisi çocuklar ve adölesanlar için toplam enerjinin yüzde 20’sinin altında yağ alımının sakıncalı görüyor.

 

http://www.stargazete.com/

Ekleme Tarihi
12.04.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız