Öncelikle çölleşmenin nedenlerini anlatalım. Küresel ısınma ile toprağın ısınmasıyla tarım alanlarındaki tuzlu sular, tuzlarını yüzeye çıkarıyorlar ve bu tuzlar toprağın hem hava alışını önlüyor hem de bitkinin tuzluluk oranının artırıyor. Tuzluluktaki artış da toprakların çölleşmesine neden oluyor. Toprak sıkılaşıp hava alamıyor, böylece nem oranı düşüyor ve toprak verimsizleşiyor. Peki, topraklarımızın verimliliğini artırmak ve onları tekrar eski haline nasıl getirmek için neler yapabiliriz?
Bilim adamı Ayhan Doyuk tarafından geliştirilen "Süper Su" ile verimsiz topraklar yıkandığında, toprağın geçirgenliği artıyor ve toprak hava almaya başlıyor. Ayrıca yukarı çıkan tuz ve bor, tekrar metrelerce derine iniyor. Sabahları oluşan kırağı ve çiğ, geliştirilen formül tarafından kuşatılıp üstte nemli bir tabaka oluşturuyor. Bu tabaka zamanla metrelerce derine iniyor. Bu nemli katmanlar oluşurken toprağın genleşerek hava almasını da sağlıyor. Bu şekilde toprak verimli hale geliyor. Bunun yanında, Doyuk, bitkilerin ve ağaçların köklerinde, gövdelerinde ve yapraklarında oluşan hastalıkları engelleyici ve onların donmasını önleyen formül de geliştirdiler.
Öte yandan Ayhan Doyuk'un geliştirdiği Aydoponik Sistem ile topraksız tarım yapmak da mümkün. Ayhan Doyuk ve ekibinin geliştirdiği toprak kullanılmadan su ile bitki yetiştirme sisteminde, bitkilerin beslenmesi ve yetişmesi için sıvı gübre kullanılıyor. Bu sistemin hidroponik sistemden (Bitkiler topraktaki besinlerin yerine bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren bir besin solüsyonundan faydalanıyor) farkı, ürünlerin daha iyi ve sağlıklı olmasının yanı sıra aynı suyun kapalı bir devre içerisinde sürekli kullanılabilmesidir.
http://www.zaman.com.tr/