Hepimiz çikolata yediğimiz zaman sivilcelerimizin arttığını düşünürüz. Bunlar bilimsel olarak da doğru mu, yoksa hepsi birer efsane mi...
New EnglBBC Focus dergisinde yayınlanan haberde, yiyecekler hakkında yıllardır doğru bildiğimiz gerçeklerin birer efsaneden oluştuğunu açıklıyor.
Şeker çocukları hiperaktif yapıyor
New England Journal of Medicine isimli tıp dergisinde yer alan birkaç çalışma, çocukların beslenmesinde şekeri araştırdı. Fakat şekerli gıdalarla beslenen çocukların şeker tüketmeyenlerden farklı davranmadıkları buldular
and Journal of Medicine isimli tıp dergisinde yer alan birkaç çalışma, çocukların beslenmesinde şekeri araştırdı. Fakat şekerli gıdalarla beslenen çocukların şeker tüketmeyenlerden farklı davranmadıkları buldular.
Çalışmaların çoğu "Hiperaktivitenin nedeni şeker mi?", "Şekerli vaya aspartamlı yiyeceklerin çocukların davranışları ve zihinsel performansı üzerindeki etkileri neler" gibi konu başlıklarıyla Amerika'dan geliyor. Ancak, bu konuyla ilgili bilimsel bir bağlantı bulunamadı.
Indiana Üniversitesi Tıp Okulu'ndan pediatri bölümünde görevli Aaron Carroll ve Rachel Vreeman isimli profesörler, yaptıkları araştırmalarda ailelerin kanıtlara rağmen bunun bir efsane olduğuna inanmadıklarını söylüyorlar. Aileler çocuklarına şekerli içecekler verdiklerinde, onların daha hiperaktif olduğunu açıklıyorlar. Gerçekte tüm çocuklara şeker içermeyen, yapay tatlandırıcı kullanılan içecekler verildiğini söyleyen araştırmacılar, davranışlardaki farklılığın ailelerin zihninde olduğunu kaydettiler.
Çok fazla şeker tüketiminin diş çürüğü ve kilo alımıyla bağlantısı olduğu belirtildi.
Çiğnenmiş sakız yıllarda karnınızda kalır
Anneniz asla sakızı yutmamanızı ve arkadaşlarınız da yıllarca sakızın midenizde kaldığını söylemiştir.
Ancak sakızın içinde yağlar, tatlandırıcılar, renklendiriciler, vaks, doğala özdeş aromalar, reçine, emulsifiye ve sakıza esnekliğini veren elastomer bulunuyor. Şekerler ve tatlandırıcılar vücut tarafından emilebiliyor, fakat midenizdeki enzimler diğer malzemeleri parçalayamıyor. Bunun yerine, kalanlar bağırsaklarınıza taşınıyor ve 1-2 gün içinde dışarıya atılıyor.
Yatmadan önce yemek yemek sizi şişmanlatır
Bu fikir, yatmadan önce yenen yemekteki kalorileri yakacak zaman kalmaması ya da metabolizmanızın yavaş çalışması nedeniyle ortaya atılmıştır. İsveç'te yapılan bir araştırma, geceleri yemek yiyen obez kadınların daha yağlı olmadıklarını gösterdi. Çünkü onlar daha zayıf olan arkadaşlarından çok daha fazla yemek yiyorlar. Problemin yemek yenilen zaman değil, yenilen gıdanın miktarı olduğu belirtildi.
Çikolata ve kızarmış gıdalar akne yapıyor
Abur cuburların ve çikolatanın cildinizi daha fazla yağ üretimi için harekete geçirdiği ve bunun da sivilcelere yol açtığına dair yaygın bir inanç vardır.
Cildinizin altındaki sebum isimli doğal yağların üretiminde sivilcelerin oluştuğu doğru. Ancak bu yağlı yiyecekler yediğinizde olmuyor. Gerçekte, hormonal değişiklikler aşırı yağ üretimine yol açıyor.
Avustralya'da Royal Melbourne Hastanesi Dermatoloji bölümünde görevli araştırmacılar, yiyecekler ile sivilceler arasında bir bağlantı buldular. Erkekleri 2 gruba ayıran araştırmacılar, ilk gruba tam tahıllı ekmek ve sebze gibi sağlıklı gıdalar verirken, ikinci gruba beyaz ekmek ve şekerli atıştırmalıklar verdiler. 12 hafta sonra sağlıklı beslenen grubun aknelerinde yüzde 50 oranında azalma görüldü. Sonuçlar, yağ yiyeceklerin akne oluşumuna yol açmadığını, ancak sağlıklı beslenmenin cildinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olduğunu ifade ediyor. (Zaman)