Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Her geçen gün hayatımızdaki önemi daha da artan elektrikli ev aletleri, bilinçli bir şekilde doğru kullanılmaz ise adeta birer enerji canavarına dönüşebiliyor İşte size ocak fırın ve mikrodalgada tasarruf yaptıracak bilgiler.


Maliyetlerin günden güne daha da fazlaşarak artığı günümüz koşullarında artık imkanlarımız ve bir takım sorumluluklarımızdan dolayı tasarruf yapmak zorundayız. Bu doğrultuda atacağımız adımlara öncelikle evimizdeki elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyalardan başlayabiliriz.

Beyaz eşyalar arasında en fazla haşır neşir olduğumuz  Ocak fırın ve mikrodalgalardır. Bilinçli bir şekilde doğru yere yerleştirilmeyip, kullanılmaz ise adeta enerji canavarına dönüşüyor. Oysa ki bir takım basit bilgiler ile bu enerji canavarı aleti evcilleştirilip tasarruf yaptırtmak mümkün...

Ocak kullanmak tasarruf için bir alternatif... Ama böreğin lezzetlisi, kekin en tatlısı fırında pişer diyorsak, bu seçenek de tasarruf yapmamıza engel değil.

İşte size ocak fırın ve mikrodalgada tasarruf etmenin 15 farklı yolu...

■ Yeni bir ocak ya da fırın alacaksak "A" sınıfı olanları tercih etmeliyiz.

■ Yemekleri düdüklü tencerede yaparsak, hem tasarruf etmiş oluruz, hem de yiyeceklerimizin besin değerlerini korumuş oluruz.

■ Düdüklü tencere yerine normal tencere kullanacaksak da pişirdiğimiz yiyecekler kaynama ısısına ulaştığında alev ayar düğmesini en kısık pozisyona getirelim. Çünkü yüksek ateş yemeğin pişmesini hızlandırmaz, lezzetini artırmaz.

■ Yemekleri pişirirken yemeğin üstünü kaplayacak kadar su yeterlidir. Fazla miktarda su kullanmak daha fazla enerji harcanmasına neden olur.

■ Fırında veya ocakta yemek pişirirken yiyeceğin piştiği kabın kapağını mutlaka kapatın. Bu durum yemeğin hızlı pişmesine yardımcı olur. Kapaksız kapla yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketirsiniz.

■ Yemeği ısıtırken sürekli olmamak üzere bir kaç kez karıştırıp hemen kapağını kapatırsanız yemeğin daha çabuk ısınmasını sağlarsınız ve enerji tasarrufuna katkıda bulunursunuz.

■ Tüm tencerelerin, tepsilerin, tavaların ve çaydanlıkların tabanlarının düz olmasına özen gösterin. Alev tencere tabanına tam olarak temas etmeli, kesinlikle tabanı aşmamalıdır. Çünkü tabanı aşan her alev enerji israfıdır.

■ Elektrikli ocağın kullandığımız gözünü kapadıktan sonra, arta kalan ısıyı diğer bir yemeği ısıtmak için kullanabilirsiniz, hatta cam seramik olan gözlerin üzerinde ekmek bile kızartabilirsiniz.

■ Fırın kapağının her açılmasında %20 oranında ısı kaybı olur, sıcaklık 25-30C birden düşer. Bu nedenle kapağını sık sık açmazsanız fırınınız daha verimli çalışır.

■ Fırında bir yerine birden fazla yemek pişirmeyi planlayın. Düşük sıcaklıkta pişeni diğerlerinden önce çıkarıp, fırının sıcaklığını değiştirmeden daha az enerji harcayabilirsiniz.

■ Fırın içinde havanın rahatça hareket edebilmesi için fırın ile tepsi arasında en az 5 cm boşluk bırakın. Bu boşluk yemeğin daha hızlı ve iyi pişmesini sağlar.

■ Birkaç yemeği aynı anda pişirebilen fırınları kullanmayı tercih edersek enerjiden ve zamandan tasarruf etmemiz daha da kolaylaşacaktır.

■ Hızlı ısıtma özelliği olan fırınlar normalden daha hızlı ısınır ve bu sayede enerji tasarrufu sağlar. Böylece fırınınız sürekli çok fazla enerji harcamaz ve ısıtma işlemi kısa sürede tamamlamış olur.

■ Hem zamandan hem bütçemizden tasarruf etmek istiyorsak mikrodalga fırınların marifeti göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür.

■ Ocakların temizliği sadece hijyen ve güzel görünüm sağlamakla kalmaz aynı zamanda verimli yanarak tasarruf etmemizi de sağlar.

 

http://www.ekotrent.com/

Ekleme Tarihi
15.05.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız