Pahalı fiyatları ve sağlık için önerilmesi ile dikkatleri çeken organik ürünler aslında ne?
Yaşam döngüsü içerisinde değişen beslenme alışkanlıklarımız ne yazık ki, sağlığımızı ve dolayısıyla da geleceğimizi tehdit ediyor. Tarım üretiminde kullanılan suni gübre, sentetik ve kimyasal ilaçlar bir yandan hava kirliliğine yol açarken, bir yandan da sağlıklı besin almamıza engel oluyor.
Konvansiyonel tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar, toprakta toksik maddeler bırakarak içtiğimiz suya, yediğimiz besinlere karışıyor ve ciddi bir tehlike oluşturuyor. Bu metaller, uykusuzluk, baş ağrısı, egzama, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, depresyon ve yüksek tansiyon olarak ortaya çıkarak, yaşam kalitemizi bozuyor. En kötü yüzünü ise kanser olarak gösteriyor.
Bu tehdit karşısında ne yapmalıyız? İşte bu noktada organik ya da diğer bir deyişle ekolojik ürünler devreye giriyor. Peki, nedir organik kelimesinin ardındaki gerçeklik?
ORGANİK TARIM?
Organik tarım, çevre kirliliğinin azaltılması, tarımsal kirliliğin önlenmesi, insanlar üzerinde kimyasalların olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılabilmesi için uygulanması gereken alternatif bir tarım yöntemidir. Kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı olan bir tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın ve ürünün birincil amacı; insan sağlığıdır.
ORGANİK ÜRÜN NEDİR?
Sürekli kontrole tabi olarak üretici, işleyici ve pazarlayıcı tarafından tamamen doğal metotlarla üretilmiş ve insan sağlığını riske atmayan ürün çeşitleridir. Bir ürünün "ekolojik" olarak adlandırılabilmesi için, bağımsız bir kontrol kuruluşu tarafından sertifikalandırılmış olması gerekiyor. Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını koruyabilen bir ürün çeşitidir.
ORGANİK BESLENME NE KADAR MÜMKÜN?
Ekolojik ürünler çoğunlukla doğal ürün dükkanlarında ve aktarlarda bulunuyor. Bunu, alışveriş yaparken ürünün üzerindeki etiketten de ayırt edebilirsiniz. Artık bazı restoranlar da sadece ekolojik ürünler içeren mönülerle hizmet veriyorlar.
Ekolojik tarıma ayrılan alanlar giderek artsa da, küresel ısınma bu sahaların verimliliğini tehdit ediyor. Üstelik organik tarım, hormon, zirai ilaç vs. kullanımı olmadan yapıldığı için senede daha az ürün elde edilmesi ve firesinin çok daha fazla olması tüketicilerdeki ortak şikâyete, organik ürünlerin pahalı olmasına sebep oluyor. Bunun yanı sıra, ortaya çıkan her ürün, piyasaya çıkmadan önce rapor almak üzere yurt dışına gönderildiği için de fiyatlara yüzde 20 -30 oranında bir artış daha ekleniyor. Ekolojik beslenmenin bizi pek çok hastalıktan koruduğunu ve zinde kalmamızı sağladığını düşünürsek, bu fiyatları daha sonra hastalıklar sebebiyle çıkabilecek faturalarla kıyasladığımızda, pahalılık açısından tekrar değerlendirmemiz gerekiyor.
NE YAPMALIYIZ?
Evlerimizde yaptığımız yemeklerde organik ürünler kullanmamız ve hijyeni kontrol etmemiz çok daha kolay olsa da, dışarıda çoğu zaman bilinçli bir beslenme tüketicisi olamıyoruz ne yazık ki. Bu anlamda yapabileceğimiz tek şey; elimizden geldiğince güvenilir firmalardan yemek yeme ihtiyacımızı karşılamak. Ve buna hakkımız olduğunu unutmadan, yeri geldiğinde sağlık ve hijyen şartlarını sorgulayabilmek. Çünkü her bir bireysel sorgulama, başkalarınınkiyle bir araya geldiğinde bilinç düzeyini yaratacak ve böylece yemek hizmeti sunanları da yaptıkları işi hakkıyla yapmaya yöneltecektir.
huhaber.com |