Sanal âlemdeki çiftlik oyunu FarmVille ba ğımlılık yarattı. Geçen yıl başlayan oyunun dünyada 82 milyon kullanıcısı var. Gece yarısı çilek sulayan ya da sohbetin ortasında inek sağanlar yadırganmıyor
Çileklerimi toplamam lazım gelemem", " Bana inek gönderir misin?" ya da "Arkadaşımın tarlasını gübreliyorum" gibi sözleri daha sık duyar olduk. Çünkü geçen yaz hayatımıza giren online bilgisayar oyunu FarmVille, her geçen gün hayatları işgal etmeye devam ediyor. Artık oyunun 7'den 77'ye her yaştan bağımlısı var, herkes harıl harıl tarlasını ekip hayvanlarını sağıyor, ekin toplamak için en önemli toplantılarını iptal ediyor. Saat kurup gece yarısı patlıcan toplayan da, sohbetin en koyu yerinde "Laptopunu versene, tarlamı ekip çıkacağım" diyen de yadırganmaz oldu. Kimi binlerce dolara sanal para alarak tarlasını güzelleştirirken kimi kocasının yasağına rağmen gizli kimliklerle oyunu sürdürüyor. Oyunun sırlarını anlatan Türkçe online kitap bile satışa çıktı. Uzmanlar oyunun, psikolojik hileler kullanarak bağımlılık yaptığının altını çiziyor. Bu çılgınlık kimini işinden, kimini de sevgilisinden eder oldu. Hal böyle olunca da kısa sürede fenomen haline gelen FarmVille ve çılgınlıklarını ele almak bize düştü.
82 MİLYON KULLANICISI VAR
Zygna Firması'nın geçen yıl haziran ayında sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden başlattığı FarmVille oyunu tüm dünyada kısa sürede fenomen haline dönüştü. Oyun sayesinde değerlerinin 4 milyar dolara yükseldiğini açıklayan Zygna, kullanıcı sayısının da 82 milyonu bulduğunu açıkladı. Tüm dünyayı peşinden sürükleyen bu sevimli oyun ise çok basit bir mantığa dayanıyor. Ekin ekip tarlayı büyütmeyi amaç edinen oyuncu, kendisine bir karakter seçiyor. İlk basamaklarda sınırlı sayıda ürün ekebilen çiftçi tarlayı sürdükçe ve ekinleri topladıkça hem para hem de puan kazanarak seviye atlıyor. Çiftçi bir yandan da komşularının tarlasını gübreleyerek ya da kümesten yumurta toplayarak da para kazanabiliyor.
EN GÜZEL ÜRÜNLER PARALI...
Arkadaşlarına hediye gönderen oyuncu, arkadaşlarından gelen hediyelerle de çiftliğini genişletip dekore edebiliyor. Atlanan her seviye, oyuncuya yeni ürünler ekme ya da yeni hediyeler gönderme hakkı kazandırıyor. Yaklaşık 2 haftada bir de oyuna yeni tema ürünleri katılıyor. Bu ürünlerin çoğu kredi kartınızla satın alıp artıracağınız FarmVille parasıyla satın alınabiliyor. Oyunda FarmVille parası kazanmak çok zor olduğu için hırslı oyuncular yeni dekorasyon ürünleri ya da hayvanlar alabilmek için kredi kartlarıyla alışverişe başvuruyor. 5 dolar verip 25 FarmVille parası alabiliyorsunuz. Bu parayla aldığınız tohumlar sayesinde Haiti'ye yardımda bile bulunabiliyorsunuz. Ancak oyunda güzel bir ev ya da ilginç bir hayvan sahibi olmak isterseniz kesenin ağzını biraz daha açmanız gerekiyor. Örneğin güzel bir yazlık ev almak için 69 FarmVille parasına ihtiyaç var. Oyunda gerçek zamanlı bir saat sistemi de işliyor. Her ürünün ne zaman olgunlaşıp biçilmesi gerektiği de belirtiliyor. Örneğin 4 saatte olgunlaşan çilekler zamanında toplanmazsa kuruyor. Ekinlerinin heba olmasını istemeyen oyuncular da bir süre sonra saat kurup bilgisayar başına geçiyor ya da işlerini, ekinlerin olgunlaşma süresine göre programlıyor. Böylece "Aman allahım güllerim kurudu!" diyerek eve koşanların paniği de anlaşılır hale geliyor.
MEZAR YERİN BİLE HAZIR
Oyunda sahip olabileceğiniz en yüksek seviye 70. Ancak bu basamaktan sonra da oyun bitmiyor. Tarlanızı büyütmeye ve sürekli eklenen temalarla yenileyip güzelleştirmeye devam edebiliyorsunuz. Tarlanızı bir kasabaya dönüştürebileceğiniz oyunda neler yok ki. Uçan balondan penguenlere, Meksika evlerinden çilekli süt veren ineklere, Villalardan parfümerilere kadar pek çok seçeneği değerlendirebiliyorsunuz. Sevgililer Günü, Paskalya gibi özel günlerde özel tema ürünlerine de sahip olunan oyunda cadılar bayramında mezar taşı bile verildi. Yani "Şu hayatta bir küçük tarlam olsun" diyenlere "Dünya gözüyla kasabamda mezar yerimi bile hazırladım" diyenler eklendi.
http://www.sabah.com.tr/ |