Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Öğünlerin günde ikiye düştüğü Ramazan ayı, bu yıl da  yaz sıcaklarına denk geliyor. Bu yüzden de sağlıklı ve dengeli bir beslenme biçimini benimsemek her zamankinden daha önemli. Vücut direncinin düşmemesi ve sağlığın bozulmaması için iftar ve sahur sofralarına özen göstermek gerekiyor. Uzmanlar sebze, meyve ve sularının içerdiği besin bileşenleri nedeniyle Ramazan ayı süresince sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini söylüyor.

Ramazan ayında vücut sağlığını ve direncini korumak için dengeli beslenmeye her zamankinden fazla önem vermek gerekiyor. Oruç tutan kişilerin enerjilerini ve dikkatlerini gün boyu koruyabilmeleri, Ramazan ayının yaz sıcaklarına denk gelmesiyle iyice zorlaşıyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini iki öğünde alabilmesi için doğru yiyecek ve içecekleri seçmek büyük önem taşıyor.

 

Günde 3-5 porsiyon sebze, 2-4 porsiyon meyve tüketilmeli!

 

Ramazan ayında vücudun günlük besin gereksiniminin beşte ikisi sahurda, beşte üçü iftarda karşılanıyor. Dengeli beslenme için günde 3-5 porsiyon sebze, 2-4 porsiyon meyve tüketmek gerekiyor. Meyvenin veya sebzenin kendisinin yiyilemediği durumlarda ve sıcakların da  etkisiyle meyve suları, lezzetli ve pratik çözümler haline geliyor.

 

Sahurda ve iftarda ne tüketmeli?

 

Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve daha fazla tokluk hissi yaratan süt, peynir, yoğurt ve yumurta gibi besinlerin tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. İftarda ise çorbalar, haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş et ya da tavuk, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebileceği, tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlıların tercih edilebileceği vurgulanıyor.

 

Günlük su ihtiyacını karşılamaya dikkat edilmeli…

 

Su ve meyve ile sebze suları, vücut su dengesinin korunmasında önemli rol oynadığı için, bu tür içeceklerin Ramazan ayında bol bol tüketilmesi gerekiyor. Yalnızca su ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, içerdiği vitaminler sayesinde vücudu güçlendiren ve vücudun ihtiyaç duyduğu bazı besin öğelerini de sağlayan meyve suları, sağlıklı bir içecek seçeneği oluşturuyor.

 

Neden meyve suyu?

 

Optimal beslenme için günde yaklaşık 5 porsiyon meyve / sebze tüketilmesi gerekiyor. Alınan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler, domates, portakal,  limon gibi turunçgiller oluşturmalıdır. Düşük sebze ve meyve tüketimi; gastrointestinal kanser (%19),  iskemik kalp hastalıkları (%31),  inme (%11), kardiyovasküler hastalıklar (%85) ve kansere (%15) yol açabiliyor. Ayrıca lezzeti ve serinliğiyle de yaz aylarının tercih edilen içeceği olan meyve suları, potasyum, folat ve vitamin C, b-karoten gibi antioksidan vitaminler yönünden de zengin. Bu özellikleriyle bazı kanser türleri ile kalp hastalıklarına ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu etkileri bulunuyor.

 

MEYED hakkında

1993 yılında kurulan Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) bünyesinde 42 üye firma bulunmaktadır. Sektördeki firmaların tümünü aynı çatı altında birleştiren MEYED, 1997 yılından bu yana Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu (IFU) ve 2005 yılından bu yana Avrupa Meyve Suyu Birliği’nin (AIJN) üyesi. Derneğin başlıca amaçları; meyve suyu kavramını kamuoyuna doğru tanıtmak, sektör içi işbirliğini geliştirmek, firmalar arasındaki bilgi değişimini hızlandırmak, konu ile ilgili araştırmaları desteklemek, kamuoyunu ve ilgili kuruluşları meyve suyu faydaları konusunda bilgilendirmektir.

 

 

 

Ekleme Tarihi
10.07.2010
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız