Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İster portakal ye ister limon 

LİMON VE PORTAKAL AYNI AĞAÇ VE DALINDA YETİŞİYOR
 
İZMİR (İHA) - İzmir'in Ödemiş ilçesinde aynı ağaçta portakal ve limonu görenler şaşkınlığını gizleyemiyor.
 
İzmir'in Ödemiş ilçesinde portakal ve limonun aynı ağaçta yetiştiğini görenleri şaşırtıyor. Devlet Hastanesi kuzeyinde yar alan eskiden mandalin ağaçları ile ünlü Anafartalar Mahallesi'nin bir sokağında bulunan bir evin bahçesindeki ağaçta bulunan iki akraba meyvenin aşılama usulü ile elde edildiğini belirten mahalle sakinleri, ağacın muhtemelen küçükken aşılandığını söylediler. Ziraat mühendisi Kenan Kayhan da aşılama yöntemi ile bir ağaçta iki akraba meyvenin elde edilebildiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Ülkemiz meyve fidanı yetiştiriciliğinde günümüzde en çok kullanılan yöntem meyve tohumlarının çimlendirilmesi sonucu oluşturulan çöğürlere aşı yapılarak istenilen meyve türünün yetiştiriciliği sağlanmaktadır. Burada amaç toprağa ve iklime adapte olmuş iyi gelişen hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitleri anaç, toprakta kökleri ile kalan, üzerine aşı yapılan bitki olarak kullanmaktır.
 
Anaç olarak kullanılacak çöğürlerin üzerine aşı yapmaya uygun zamanda yetiştiriciliğini yapmak istediğimiz bitki çeşidinin aşı gözleri veya aşı kalemleri belirli yöntemlerle adapte edilir. Burada önemli olan iki çeşidi kambiyom dokusu oluşturarak kaynaştırmaktır. Böylece toprağa ve iklime adapte olmuş, toprağa iyi tutunan veya topaktaki bazı koşullara daha dayanıklı ( kireç, tuz, ph v.s.) bitki çeşidini anaç olarak, yetiştiriciliğini yapmak istediğimiz aynı özellikleri taşıyan bitki çeşidini de kalem veya aşı gözü olarak kullanmaktır. Yalnız bu işlem birbirine akraba bitkiler arasında uygulanabilir. Turunçgiller kendi arasında turunç, üç yapraklı bergamot, limon,vişne kiraz gibi kendi arasında aşılama yapılabilir. Belirli bir anaç üzerine birbirine yakın akraba diğer çeşitler, anaçın her ayrı dalına ayrı çeşitler aşı yapılabilir. Görsel olarak bir ağaçta değişik meyveler yer alabilir. Fakat meyve yetiştiriciliğinde uygun olmayan bir yöntemdir. Çünkü her meyvenin gübre isteği ile hastalık ve zararlısı farklı olabilir. Doğal olarak olgunlaşma ve hasatları da farklı olacaktır. Bundan dolayı genel olarak kapama bahçe diye tabir edilen tek tür üzerinde meyve bahçeleri tesis ederiz.”
Evin önünde bulunan portakal ağacındaki limon ve portakalı ilk kez fark ettiğini belirten vatandaşlar ise şaşkınlığını gizleyemediler.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İster portakal ye ister limon




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız