Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Güney Ege Linyitleri İşletmesi geçtiğimiz yıl 15 ton zeytin topladı. Özel firmalar tarafından sıkılan zeytinlerden 3 ton zeytinyağı çıkarıldı
 
GELİ Müdürü Akın, "Tahrip olan doğayı yeşile kavuşturmak için başladığımız proje sonucunda elde edilen zeytinağlarını turizmin hizmetine sunacağız" diye konuştu.
Muğla'nın Yatağan ilçesinde linyit kömürü çıkaran Güney Ege Linyitleri İşletmesi(GELİ) maden üretiminde kazılan alanların üzerini toprakla doldurarak, yeniden eski yeşil örtüsüne kavuşturuyor. İşletme, bununla da yetinmeyip diktiği zeytin ağaçlarından zeytinyağı üretimine de başladı.
GELİ'nin Yatağan-Eskihisar kömür ocakları havzasında, 1991-2010 yılları arasında uygulanan, kazı alanlarının toprakla doldurulması sonucu yapılan "Ağaçlandırma Projesi" kapsamında 792.5 hektar alana 1 milyon 517 bin 309 adet çeşitli türde fidan dikilerek ağaçlandırma yapıldı. Proje uygulamasıyla dikilen fidanlar arasında akasya, kara selvi, aylantluns, iğde, fıstık çamı, kızılçam, zeytin, incir ve ceviz gibi türler bulunuyor.
 
ÖZEL LOGOLU 
Kömür üretimi nedeniyle tahrip olan doğanın yeniden yeşil örtüsüne kavuşturulması amacıyla gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmaları içinde "Zeytincilik Projesi"nin ayrı bir yerinin bulunduğunu belirten GELİ yetkilileri, proje kapsamında,1991 yılından bu yana dikilen zeytin fidanlarının gelişerek ürün veren yetişkin zeytin ağaçları haline geldiğini ifade ettiler. GeLİ'nin 1991 yılında bu yana dikilen 41 bin 500 adet zeytin ağacından elde edilen zeytinlerden, Muğla ve ilçelerine zeytinyağı üretimi yapmaya başladığını ifade eden yetkililer, "GELİ'nin ürettiği zeytinyağlar, üzerinde GELİ logosu taşıyan 3 litrelik özel sürahilerle sunuluyor" dediler.
 
DOĞAYA SAYGI
GELİ Müessese Müdürü Yüksel Akın, "GELİ Müessese Müdürlüğü 2010 yılında 15 ton zeytin topladı. Özel firmalar tarafından sıkılan 15 ton zeytinden 3 ton zeytinyağı çıkarıldı. 2009 yılında ise 25 ton zeytin topladı ve 5 ton zeytinyağı elde edildi" dedi.
Tahrip olan doğayı eski yeşil örtüsüne kavuşturmak için, bu yerlere toprak doldurarak aşılı zeytin fidanları dikildiğini belirten Akın, "Şimdi yeşil bir örtü oluştu. Ayrıca, zeytinler de ürün vermeye başladı. Bu ürünlerden kaliteli zeytinyağı üretiyoruz. Zeytinyağları ile şimdilik kendi çalışanlarımızın ihtiyacını karşılıyoruz. Gelecekte turizmin hizmetine de bu kaliteli zeytinyağlarını sunabileceğiz" diye konuştu.
 
"Hedef, 100 bin zeytin"
GELİ tarafından şimdiye kadar 165 dekar alana 41 bin 500 zeytin ağacı dikildiği, önümüzdeki yıllarda ise 100 bin adet zeytin ağacının dikilmesinin hedeflendiği belirtildi. GELİ'nin yaptığı ağaçlandırma çalışmalarında dikilen akasya ağaçlarının çiçekleriyle de yöredeki bal arılarının çiçek balı üretimesine katkı sağlanıyor. Ürün çağına gelen incir ve fıstık çamları kanalıyla da tarımsal üretime destek veriliyor. Böylece GELİ tarafından, bir yandan termik santrallarıne yakıt ihtiyacı için yılda 18 milyon ton linyit kömürü üretilirken diğer yandan da maden üretimi için kazı çalışmalarında tahrip olan yerlere zeytin ve meyve ağaçları dikilerek tarımsal üretim yoluyla ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Şimdi de zeytinyağı üretimine başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız