Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fındık En Verimli Organik Gübre 

- SAMSUN'DA 3 YILDIR YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMADA ÇEVRE KİRLİLİĞİ OLUŞTURAN FINDIK ZURUFUNUN ORGANİK TİCARİ GÜBREDE KULLANIMI ARAŞTIRMASINDA YÜZDE 100 BAŞARI SAĞLANDI

SAMSUN (İHA) - Samsun'da 3 yıldır yürütülen çalışmada çevre kirliliği oluşturan fındık zurufunun organik ticari gübrede kullanımı araştırmasında yüzde 100 başarı sağlandı.


Samsun Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, organik gübre maliyetlerinin azaltılması, Karadeniz'de fazla miktarda bulunan ve çiftçiler tarafından yakılarak çevre kirlenmesine yol açan, değerli bir organik materyal olan fındık patozundan sonra arta kalan zurufunun organik gübre olarak değerlendirilerek kullanımı yönünde 3 yıl önce çalışma başlatıldı. Yapılan laboratuar ve saha çalışmalarında organik tarım sahalarından en fazla kullanılan organik ticari gübre olan biofarm yerine fındık zurufunun daha çok verim verdiği ortaya çıkarıldı.


Samsun Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Osman Özdemir, fındık hasat döneminde en son elde edilen ürünlerle birlikte yaptıkları denemelerde biofarm gübresinden ocak başına 7-9 kilogram ile fındık zurufundan ocak başına 55 kilogram uygulanarak mukayese yapıldığını söyledi. 3 yıldır yürütülen çalışmalarda fındık zurufunun uygulandığı ağaçlarda biofarm uygulanan ağaçlardan daha iyi netice alındığını belirten Özdemir, "Yapılan çalışmalar fındık artıklarının gübre olarak değerlendirilmesinde önemli bir gelişme sağlandı. Ayrıca, araştırmada fındık tarımı yapılan topraklarda ağır ve derin olmayan topraklar olduğu için toprağın geçirgenliğini, toprak yapısını, su tutma özelliğini iyileştirmek, dolayısıyla fındık veriminde etkili olan bu sorunları çözmek için 2 yılda bir defa uygulanmak kaydıyla 5 kilogram zeolit veya leonardit uygulamaları verimi artırmaktadır" dedi.
Özdemir, kivi üretiminde de aynı materyallerin kullanılabileceğini, yapılan araştırmaların tarım için önemli gelişmeler olduğunu da sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
04.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fındık En Verimli Organik Gübre




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız