Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ödemişli patatesçiler fiyattan memnun 

GEÇTİĞİMİZ YIL 180 BİN TON CİVARINDA ÜRETİLEN KIŞ PATATESİ, BU YIL 100 BİN TON CİVARINDA ÜRETİLDİ

İZMİR (İHA) - İzmir'in patates ambarı olarak bilinen Küçük Menderes ovasındaki patates sökümlerinin yüzde 70'i tamamlanırken, bu yıl verimin düşük olması nedeniyle fiyatlar ilk günlerdeki gibi aynı seviyelerde seyrediyor.

10 gün içerisinde söküm işlemi tamamlanacak olan kış patatesi hazır torbalı olarak 75-80 kuruş fiyat aralığında alıcı buluyor.

Verim alabilen üreticinin kış ortasında yüzünü güldüren patateste yaz ekimi için tohumlar satılmaya başlarken, üretici yine veresiye alabildiği için Tarım Kredi Kooperatiflerini tercih ediyor.Temmuz sonu ile Ağustos ayının ilk haftalarındaki yüksek sıcaklık değerleri nedeniyle verimin düştüğü kış patatesinde buna rağmen kalitenin iyi olduğunu belirten Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyesi ve üretici Uğur Uşarer, sökümlerin büyük ölçüde tamamlandığını ve fiyatta da değişme olmayacağını söyledi. Son haftalardaki aşırı yağış nedeniyle sökümlerin sekteye uğradığını da belirten Uşarer, "Artık güz patatesinde perde kapanıyor. Ovamızın toprağının 3-4 gün içerisinde yeniden eski haline gelmesinin ardından sökülmemiş az bir kısım patates de sökülecek. Patatesimizin kalitesinden memnunuz. Ancak verimin düşük olması nedeniyle fiyatların bu derece iyi olduğunu söylememiz gerekir" dedi.

Kış patatesindeki hareketliliğin ortalama 10 gün daha süreceğini ifade eden Uşarer; "Ay sonu ile birlikte yaz patatesi olarak adlandırdığımız mahsulümüzün ekimi başlayacak. Tabi hava şartlarına göre yaz patatesinin de verimi belli olacak. Patateste maliyetin yüksek olması nedeniyle yaz patatesinde de üreticinin yüzü gülmeyebilir. Sertifikalı tohum fiyatları yüksek. Yaz patatesi için üretici arz etmeye hazır ancak talep önemli. Patateste ihracat rakamları düşük olduğundan üretici kazanamıyor" dedi.

Kış patatesinde geçen yılki talebin daha çok olduğuna dikkati çeken Uşarer son olarak şunları söyledi: "Geçen yıl ki talep bu yıl olsaydı ovada yetişen patates yetersiz kalırdı. Geçen yıl 180 bin ton civarında üretilen kış patatesi bu yıl 100 bin ton civarında üretildi. Bu yıl ürün verimliliğinde olduğu gibi talepte de düşüş oldu."

 

 

 

 

Ekleme Tarihi
07.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ödemişli patatesçiler fiyattan memnun




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız