Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Eker: Tarım yatırımlarında Ziraat Bankası kredi faizinde indirim uygulanacak 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarımla ilgili yatırımlarda Ziraat Bankası kredileri faiz oranında yüzde 50 indirim uygulanacağını bildirdi. Bakan Eker, vatandaşların yüzde 10'la değil yüzde 5 faizle kredi alıp yatırım yapabileceklerini söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte yeni göreve başlayan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu ziyaret ederek, hayırlı olsun dileğinde bulundu.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Eker, hükümetin hayvancılık sektörünün geliştirilmesiyle ilgili kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede tedbirler aldığını söyledi. Eker, "Orta ve uzun vadede aldığımız tedbirlerden bir tanesi, bizim kendi bütçemizden çiftçimize ödediğimiz, üreticiye ödediğimiz üretim desteği yanında ki o tamamen hibe üretim destekleri. Bir de başlattığımız faizsiz kredi uygulamaları desteği var ve Afyonkarahisar ilimiz de dahil olmak üzere bütün Türkiye'de ağustos ayından bugüne 3 milyar 600 milyon TL faizsiz kredi hayvancılık için kullanıldı. Bunu, yaklaşık 50 bin çiftçi kullandı. Afyonkarahisar ilimizde de bin 474 çiftçimiz, bu faizsiz kredilerden istifade etmek suretiyle bunları aldı, bunu yatırıma dönüştürüyor." dedi.

Besi kredilerinin vadesinin 2 yıl olduğunu aktaran Eker, "Yetiştiricilik kredileri yani damızlık et sığır yetiştiriciliği, damızlık sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, mandacılık. Bunların da vadesi 7 yıldır. 2 yılı ödemesiz, yani kredi alıyorsun, faiz yok, 2 yıl hiç ödeme yok. Toplam süre 7 yıl. 5 yılda da aldığın para ne, kaç para almışsan bunu taksitler halinde geri ödüyorsun. Bu tabi çok büyük bir imkan. Hükümetimizin 2010'da getirdiği yeni bir imkan. 2011 yılında da bu uygulama devam edecek." diye konuştu.

 

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir açıklama yaptığını hatırlatan Eker, "Ziraat Bankası'nın çiftçilere kullandırdığı kredilerin faiz oranı yüzde 13'tü. Bu yüzde 10'a düşürüldü. Ancak, 2 alanda kredi faiz oranı sıfır. Biraz önce birini söyledim. Hayvancılık kredilerinin faizi sıfır. Damla sulama kredilerinin faizleri sıfır. Damla sulamada da faiz yok yatırımlarında. Diğer tarımla ilgili yatırımlarda faiz oranı yüzde 50 indirimle uygulanacak. Ne demek bu? Yani yüzde 10'la değil yüzde 5 faizle vatandaşımız kredi alıp yatırım yapabilecek. Bizim amacımız, Türkiye'de tarım ve hayvancılığa orta ve uzun vadede daha çok yatırım yapılması ki geçmiş yıllarla, geçmiş dönemlerle mukayese ettiğimizde de örneğin 2002 yılında, bir yılda tarımda yapılan sabit sermaye yatırımı tutarı yaklaşık 2,5 milyar civarındayken, geçen sene 6,5-7 milyar liraya çıktı. Yani 3-4 kat tarıma olan yatırım arttı." dedi.

Bunun, hükümetin sağladığı imkanlar, geliştirdiği projelerle, vatandaşın buna rağbet etmesiyle ortaya çıkan bir durum olduğunu belirten Eker, şöyle devam etti: "Afyonkarahisar'ın bu imkanlardan, bu projelerden hepsinden çok daha iyi bir şekilde istifade etmesi yönünde gündelik olarak karşı karşıya kalınan sorunlar olabiliyor. Onlar da arkadaşlarımız tarafından dile getirildi. Biz de bunların hepsini not ettik, cevapladık. Dedik ki şu şekilde bunlarla ilgili alınabilecek tedbirler var ve bu tedbirleri alacağız. İnşallah Afyonkarahisar şanına, gücüne, potansiyeline yakışır bir şekilde bütün bunlardan çok iyi istifade eder ve çok iyi bir noktaya gelir."

Konuşmaların ardından, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Bakan Mehmet Mehdi Eker ve Bakan Veysel Eroğlu'na Bayat Kilimi hediye etti.

 

 

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
09.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Eker: Tarım yatırımlarında Ziraat Bankası kredi faizinde indirim uygulanacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız