Çevre ve Orman Bakanlýðý aðaçlara orman yangýnlarýndan beþ kat daha fazla zarar veren böcekleri yok etmek için laboratuvarda terminatör böcek üretti.
Doðadaki zararlý böcekleri yiyerek aðaçlarý koruyan terminatör böcekler, devleti her yýl 10 milyon TL harcama yapmaktan kurtaracak. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, þunlarý söyledi:
10 milyon TL cepte
Ormanlarýmýzda 50 çeþit zararlý (böcek, mantar vs) iki milyon hektar alanda görülüyor. Bunlara karþý mekanik, kimyasal, biyolojik ve biyoteknik yöntemler kullanýlarak ortalama her yýl 8- 10 milyon TL harcamamýza neden oluyorlar. Yýrtýcý böcek üretimi için beþ yeni laboratuvar kurduk ve önceden kurulan laboratuvarlarla birlikte (61 adet laboratuvarda) 750 bin adet yýrtýcý böcek ürettik ve hastalýklý alanlara yerleþtirdik. 2011’de 3 biyolojik mücadele laboratuvarý daha kuracaðýz. Zararlý böceklerle mücadelede Biyolojik Mücadele çalýþmalarýný artýrdýk. Bu kapsamda, ormanlara 51 bin suni kuþ yuvasý astýk ve 250 karýnca nakli gerçekleþtirdik.
Aðaçkakan örneði
Kuþlar ormanlarda zarar yapan böceklerin yumurtalarý, larva ve erginleriyle beslenirler. Bu nedenle bir aðaçkakan kendi aðýrlýðý kadar günlük zararlý böcek tüketir, ormandaki biyolojik dengenin korunmasýna faydalý olur. Bir karýnca yuvasýnda yaklaþýk 300 bin karýnca yaþar. Bir hektarlýk ormanlýk alanda zararlý böceklerin larva, yumurta ve erginlerini yiyerek doðal dengenin saðlanmasýnda faydalý olurlar.
Tuzak yöntemi
Terminatör böceklere ek olarak, zararlýlarý yok etmek için tuzak yöntemini de kullanýyoruz. Böceklerin üreme dönemlerinde çýkardýklarý cinsel kokudan yararlanarak, böcekleri bir tuzakta topluyoruz. Sonra bu böcekler imha ediliyor. Kullanýmý kolay, çevreye herhangi bir zararý olmayan bu yöntemle þimdiye kadar 275 milyon zararlý böcek imha ettik.
http://www.hurriyet.com.tr/ |