Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Nisan 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 IcerikbannerUrl

 IcerikbannerUrl

 İSTANBUL - Bir karton paket geliyor kapınıza. İçinde, özenle kağıtlara sarılmış Ege otları, mis kokulu domatesler, ayakkabı boyası değmemiş zeytinler... Paket bir çiftlikten geliyor, İpek Hanım Çiftliği'nden. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'de çocuklarına sağlıklı yemek arayışındaki annelerin kulaktan kulağa yaydığı bir çiftlik bu. Sahibi Pınar Kaftancıoğlu, bütün bir sisteme meydan okuyor bu çiftlikte. İnsan sağlığını tehdit etmeyi göze alarak girilen kâr yarışına, organik tarım sertifikalarının ticarileşmesine, GDO'ya, toptancılara, hallere...

Macera bir maille başlıyor. Size gelen mailde çiftlikte o hafta toplanan ürünler ve fiyatları yer alıyor. Listede istediğiniz ürünleri seçip maili Pınar Kaftancıoğlu'na gönderiyorsunuz. Önceden bir ödeme istenmiyor. İnsanların birbirine güvendiği, sevgiyle ürettiği farklı bir dünyadan geliyor çünkü ürünler. Birkaç gün sonra kurye şirketi siparişinizi kapınıza kadar teslim ettikten sonra banka hesabına ücreti yatırıyorsunuz.

Çiftlik Aydın-Nazilli'de Ocaklı Köyü'nün biraz dışında, beş dekarlık alan üzerine kurulu. Pınar Kaftancıoğlu, İstanbul'dan, iş hayatının yoğun rekabetinden bunalıp 40 yaşında bu çiftliği kuruyor. Önce sadece kendisi ve çocukları için yetiştiriyor ürünleri. Ancak toprak verimli o da iş bilir olunca üretim hızla artıyor. Bu sefer büyükşehirlerdeki tanıdıklarına paketleyip mahsüllerinden göndermeye başlıyor. Kulaktan kulağa yayılıyor ürünlerinin tazeliği, doğallığı, lezzeti... Talep yağıyor Pınar Kaftancıoğlu'na. O da her hafta taze toplanan ürünleri yazdığı bir mail formatı oluşturuyor, kendisinden talep edenlere bu mail listesini yolluyor. Gelen siparişleri köylülerle birlikte paketleyip kuryeyle 24 saat içinde ulaştırıyor.

Amerika'da örnekleri var

Sebze ve meyveler Beydağı'nda dağınık halde bulunan arazilerinde yetişiyor. Civar köydeki kadınlara iş kapısı yaratıyor Pınar Kaftancıoğlu. Ancak talep ne kadar artarsa artsın, işini ticarileştirmeye direniyor, hala "Bu benim hobim" diyor. Pınar Kaftancıoğlu'nun yarattığı model ve gördüğü ilgi, pek çok insan için yepyeni bir iş hayalini filizlendirebilecek kadar cesaret verici. Türkiye'de bir örneği yok bu çiftliğin, ama Amerika'da bu tarz birçok çiftliğin olduğunu anlatıyor. "Paranın ikinci planda tutulduğu, güven temeline dayanan, dostane pek çok çiftlik var Amerika'da. Kendi üretimlerini düzenli olarak metropoldeki evlere gönderiyorlar " diyor.

Ünlüler de çiftliğin müdavimi

Bugüne kadar İpek Hanım Çiftliği'nden alışveriş yapmış müşterilerin sayısı 1000'i geçmiş. Pınar Kaftancıoğlu çok sayıda ünlü ismin de müşterisi olduğunu belirtiyor: "Bazı müşterilerim sadece senenin belli aylarında sipariş verir, bazıları her hafta düzenli... Sipariş verenler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin var mesela rahatça söyleyebileceğim. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan... Bunlar ilk aklıma gelenler."

Ağırlıklı olarak İstanbul ve Ankara'dan geliyor siparişler. İzmirliler haftasonu bizzat çiftliğe gelip alışveriş yapmayı tercih ediyor. Kaftancıoğlu, "Tek tük de olsa Mersin, Adana, Kayseri, Trabzon, Iğdır, Şırnak, Antalya gibi illerden de müşterilerim var" diyor.

Toprak, emeklilik maaşınızı verir size

Pınar Kaftancıoğlu'na "Böyle bir çiftlik kurmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?" diye soruyoruz. Anlatıyor: "Parayı, karlılığı falan unutmalarını. En azından geri plana atmalarını... Söylediğim gibi, bana göre bir ''iş'' değil bu, keyifli, güzel ve faydalı bir hobi. İş dünyasında yıllar boyu saç tellerini kaybetmiş bir insanın 40 yaşından sonraki kurtarıcısı olabilir bu iş. Öyle devasa birikimler yapmalarına gerek yok. Bir tatillerinde aralardan köy evi, arazi bakınsınlar kendilerine. Toprak, emeklilik maaşınızı verir size."

Kaftancıoğlu çiftlikle sadece kendisi için değil, bölge köylüleri, özellikle kadınlar için de yeni bir hayat başlatmış. "Benim derdim aslında köyde, köyün kadınları ile bu işi yapmaktı. İyi de yaptık beraber. İyi kazandılar. En büyük mutluluk bu benim için. Kocaya muhtaç olmayan, kendi ayakları üzerinde durabilen kadınlar görmek... Bir şekilde payım olduğunu bilmek..." diyor.

Pınar Kaftancıoğlu 300 dönüm arazide yetiştiriyor ürünleri. Tarım işçisi olarak 35 civarında çalışanı var. Gündelik işleri yapan, sadece belirli dönemlerde kabak, patlıcan dizme gibi işlerimi yapanlar eklenince, çalışan sayısı yaz sonlarında 100'ü geçiyor.

Nasıl sipariş veriliyor?

Çiftlikten sipariş vermenin en kolay yolu; "[email protected]" adresine bir eposta atmak. Size ürünleri ve fiyatlarını içeren bir liste yollanıyor. Siparişiniz iki günde evinize geliyor. Daha detaylı iletişim bilgileri için www.ipekhanim.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Organik sertifikası almayı reddediyor

İpek Hanım Çiftliği her hafta çeşitli ürünlerden oluşan bir paket oluşturuyor. 110 TL'lik bu paket yufkadan peynire, sebze meyveye kadar pek çok mutfak ihtiyacını karşılıyor. Bu paketi ısmarlayandan kurye ücreti alınmıyor. Yok ben farklı ürünler arasından seçim yapmak istiyorum diyenler onlarca ürünlük listeden seçim yapıyor. 8.5 TL kurye ücreti ödüyor. Zeytinler demirsiz, ayakkabı boyasız. Kahverengi çekirdekleri ele veriyor doğallıklarını. Çiftlikte hiçbir yabancı tohum kullanılmıyor. Kaftancıoğlu organik tarımın ticarileştiğini belirterek organik sertifikası almayı reddettiğini anlatıyor.

Listeden birkaç ürün ve fiyatı şöyle:

Ürün  Fiyatı (kg)

Havuç- yapraklı 4 TL

Karışık Ege otu 5 TL

Ebegümeci 2.5 TL

Patates-yeni sökülmüş 3.5 TL

Kuru patlıcan 4 TL

Nohut Unu 10 TL

Yeşil tarhana 20 TL

Acı pul biber 25 TL

Kuru kayısı 22 TL

Küllü zeytin 15 TL

Mandalina 2.5 TL

El mantısı 20 TL

Köy yoğurdu 10 TL

 

http://www.kobiden.com/bu-ciftlik-sisteme-meydan-okuyor_9328_haber.html

Ekleme Tarihi
10.01.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Bu çiftlik sisteme meydan okuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız